Parancsromboló lendülettel előre

Parancsromboló lendülettel előre

Ügyfelemmel a következő ülésen folytattuk a tranzakcióanalízis témáját. A gátló parancsok és az előírások mezején tettünk pár előre mozdító lépést.

Röviden az elméleti háttérről

A gátló parancsok felismerése Eric Berne munkásságának az eredménye. 12 alapvető tiltást jegyzett fel, melyeket szülők vagy más meghatározó személyek (tanárok, azonos életkorúak, barátok), valamint életesemények (szélsőséges esetben traumatikus élmények) adhatnak a gyermekeknek. A következő gátló parancsokat kaphatják, vagy adhatják maguknak a gyerekek:

 • Ne létezz!
 • Ne légy önmagad!
 • Ne érezz!
 • Ne csináld!
 • Ne! Ne tégy semmit!
 • Ne légy fontos!
 • Ne gondolkozz!
 • Ne légy egészséges!
 • Ne tartozz sehová!
 • Ne nőj fel!
 • Ne légy gyerek!
 • Ne légy közel!

A fenti 12 gátló parancs valamelyike különböző kommunikációs csatornákon jut el a gyermekhez. Nem konkrétan ezekkel a szavakkal megfogalmazva, hanem tartalmilag azt üzenve. Például a „Ne létezz!” tiltás a következő verbális formában érkezhet a gyermekhez: „Miattad nem csináltam karriert!”, „Miattad nincs soha pénzünk!”. Ezekből, vagy ezekhez hasonló üzenetekből a gyermek tudat alatt világosan érti, hogy sokkal jobb lenne, ha ő nem is létezne! Mindegyik parancsot be lehet azonosítani az önelemzés során, hogy aztán azt, vagy azokat ki tudd dolgozni magadból.

A tranzakcióanalízisben az előírás a gátló parancs ellenpárja. Amennyiben a gátló parancsok tiltások voltak, akkor az előírások ajánlások. Olyan cselekvési utasítások ezek, amelyeket a szülők adnak útravalóul gyermekeiknek. Vagy arra szolgálnak, hogy általuk azoktól a nehézségektől szabaduljanak meg, melyeket a gyermekeik okoznak számukra. Vagy azt a célt szolgálják, hogy elsimítsák a parancsok negatív következményeit, melyeket az idősebb gyereken észrevesznek. A következő 5 előírást a gyermekek általában iskolás korukban kapják:

 • Légy tökéletes!
 • Tégy erőfeszítést!
 • Légy erős!
 • Szerezz örömet!
 • Siess!

A gyakorlati tapasztalatokról

A gátló parancsokból a képen látható kártyákat készítettem el, mert hiszek abban, ha valami megfoghatóvá válik, könnyebb róla beszélni. A gyakorlatok során szerzett tapasztalataim szerint az ügyfeleimnek is könnyebbé válik ezzel a módszerrel beszélni az emlékeikről és az érzéseikről.

A beazonosítás után megvizsgáltuk, milyen előírások lehettek jelen az életében. Ennek kutatásához az Ellenparancsok kérdőíve munkalapot használtuk, amit most nem áll módomban közzé tenni.  Ügyfelemnek a „Légy tökéletes!” előírás lett az első. Második helyen a „Légy erős!” végzett, amit azért tartok említésre méltónak, mert igen kevéssel maradt le az első helyről. Beszélgetésünk során kielemeztük a kapott eredményeket, majd elővettük a drivereket, vagyis engedélyt fogalmaztunk meg.

Tehát van arra lehetőségünk, hogy a kapott parancsok és/vagy előírások működését megállítsuk a megfelelő engedélyező mondattal.  Szem előtt kell tartani, hogy ez egy folyamat! Meg kell ismerni, melyik előírás hatalma érvényesül az életünkben, majd érdemes megvizsgálni, melyik engedélyre van szükségünk.

Adj időt magadnak

Lényeges, hogy az engedélynek megfogalmazott mondattal tudj azonosulni, erősítő engedély legyen számodra! Ha bármiféle ellenérzést érzel, akkor még fogalmazni és alakítani kell a mondaton.

Önismereti kalandra fel!

Ha ennél személyesebb megoldást szeretnél, gyere el a stúdiómba, vagy keress meg online.

Jó, vágjunk bele!

Bejegyzés kelt: 2020.08.18.

Képek forrása:
canva.com és saját szerkesztés

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

3 boldogságot blokkoló kifogás rombolása

3 boldogságot blokkoló kifogás rombolása

A kifogások olyan beidegződések, amiket a hárító mechanizmusok közé sorolunk, és amik igen sok kellemetlenséget tudnak okozni számodra – akkor is, ha te élsz ezekkel; és akkor is, ha ismersz valakit, aki rendszeresen ezekkel hárít bizonyos dolgokat. A kifogás nem...

Egy tény a kifogásról

Egy tény a kifogásról

Olyan könnyen jönnek a magyarázataink, a mentségeink és a különböző hazugságok, amikkel felmentjük magunkat bizonyos dolgok alól. Ha eleged van ebből az önsorsrontó működésből, akkor olvass tovább, és tudd meg, mit tehetsz ellene? 🙂 A kifogások szuperül megtervezett...

Küzd le a változtatás egyetlen akadályát!

Küzd le a változtatás egyetlen akadályát!

Változás, halogatás, működő, de kellemetlen körülmények... Nem mozdulunk, pedig a szívünk azt súgja, lehetne jobb is... A cikkben ezt a témát járom körbe. A változástól való félelem egy egyetemes félelem. Senki sem szereti, ha gyökeres változások történnek az...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .