Egy építő hozzáállás

Egy építő hozzáállás képe

A gyerek egészséges fejlődése érdekében minden szülő arra törekszik, hogy megadja a sajátjának, amit csak lehet. Sokan a tárgyi feltételek biztosításában látják a megoldást ahhoz, hogy a gyermek jól érezze magát.

A pszichológia több ízben alátámasztotta, hogy az érzelmi kötelék és érzelmi támasz nagyobb jelentőségű, mint a sokadik tárgy.

Több szülőcsoportot tartottam már, ahol a résztvevők saját maguk fogalmazzák meg az egyik legfontosabb tényt. Ezeken a csoportokon különböző témákról beszélünk, amikhez működőképes módszereket is ismertetek. A részleteket ezen az oldalon tudod átlapozni.

Tapasztalatom szerint vannak olyan szülők, akik alábecsülik a gyermekeiket, amivel megfosztják őket a bizalmuktól. Alábecsülik és megkérdőjelezik a problémamegoldó – vagyis megoldáskereső, és a helyzetértékelő képességüket.

Kérlek, egy kicsit rugaszkodj el a mindennapok kihívásaitól és nyitottan fogadd a gondolataimat.

A gyermekedet Te építetted fel az anyaméhedben. Sejtről sejtre összeállítottad, tápláltad és helyet adtál magadban a növekedéséhez. Azaz beleépítettél minden pozitív dolgot, aminek hatására képes lesz boldogulni az életében.

Ezek között a pozitív dolgok között szerepel minden, amit Te már megtanultál és az is, amit a gyerek apukája magában hordoz. A gyerkőc kettőtök eredménye, így lehetősége van arra, hogy kibontakoztassa a benne rejlő lehetőségeket és a mintátok által magába szívja a stratégiátokat.

Röviden annyi, hogy bízzál magadban és bízzál a gyermekedben is, hogy olyan légkört tudj köré teremteni, amiben gyökeret tud vetni és növekedni tud.

Thomas Gordon még az elfogadást is fontosnak tartja:

„Az elfogadás olyan, mint a termékeny talaj, mely lehetővé teszi, hogy a kis mag olyan gyönyörű virággá fejlődjön, amilyenné belső lehetőségei csak engedik. A talaj kioldja a mag fejlődési képességeit, de ez a képesség maga benne rejlik a magban. Csakúgy, mint a magban, a gyerekben is tökéletesen bennerejlik a fejlődés képessége. Pusztán az elfogadás – mint termékeny talaj – képessé teszi őt belső lehetőségeinek megvalósítására.”

Ha úgy érzed, hogy szülői működésedben akadályoz az eszköztelenség, akkor a tematikus csoportok hasznosak lehetnek a számodra. Itt tudod átlapozni őket:

A program részletei

Bejegyzés kelt: 2024.05.25.

Képek forrása:
Canva és saját szerkesztés

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Rettenetes kamaszévek

Rettenetes kamaszévek

Sok szülő tartja a kamaszkort egy borzalmas időszaknak, egy végeláthatatlan káosznak, amiben a gyermek mindent akar, csak együttműködni nem... A legtöbb pszichológus, illetve a pszichológiát oktató szerint a kamaszoknak lázadniuk kell. Ez a fejlődésük része, így...

Amikor mindig a szülő dönt

Amikor mindig a szülő dönt

Minden gyerek kihozza a szüleit a sodrából. Ez a gyermekilét velejárója. A legtöbben ilyenkor a gyerekkorukban megtanult tekintélyelvű módszereket alkalmazzák. Sokan nem tudják, milyen belső folyamatokkal jár az, amikor rákényszerítenek a gyerekeikre bizonyos...

Így érd el, hogy szépen kérjen

Így érd el, hogy szépen kérjen

Egy elv, ami akár a gyermeknevelés egyik alaptörvénye is lehetne. Egyszerű igazság ez, aminek a hatására úgy fog viselkedni a gyereked, ahogy reméled. Személyesen tapasztaltam, mennyire fontos a szülők számára, hogy a gyerek udvarias stílusban kommunikáljon vele. Azaz...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .