Amikor mindig a szülő dönt

Amikor mindig a szülő dönt

Minden gyerek kihozza a szüleit a sodrából. Ez a gyermekilét velejárója. A legtöbben ilyenkor a gyerekkorukban megtanult tekintélyelvű módszereket alkalmazzák.

Sokan nem tudják, milyen belső folyamatokkal jár az, amikor rákényszerítenek a gyerekeikre bizonyos dolgokat. Meggyőződésem szerint minden szülőnek joga van megtudni, milyen következményei vannak a nyertes-vesztes gyermeknevelési stratégiának.

Ez a módszer számtalan szülő-gyerek konfliktus alapja és pontosan azért, mert a döntés során kirekesztették a gyereket az együttműködésből. Ha valaki rád kényszerít valamit, a reakciód alapja nem az együttműködési szándék lesz. Lázadni fogsz és ellenállsz, főleg, ha az a döntés nincs összhangban az igényeiddel. Valami hasonló zajlik a gyerekben is.

Téves gondolati beidegződés azt hinni, hogy csak akkor válik a gyerekből fegyelmezett és kötelességtudó ember, ha szülei minduntalan döntenek helyette, illetve ráerőltetnek bizonyos dolgokat, vagy elvárnak tőle bizonyos magatartásokat.

Ezzel a nevelési módszerrel minden alkalommal elszalasztotok egy lehetőséget, amikor a gyereketek önfegyelmet és felelősségtudatot tanulhatott volna.

A gyermeki léthez az is hozzátartozik, hogy megtanulják a belső kontrollt, aminek hatására képesek lesznek belülről irányítottá válni, önmaguk kezdeményezni és felelős módon viselkedni.

Szülőcsoport saját szerkesztésű képe

A tematikus csoportok között az Önálló csemete nevet viselő foglalkozáson megtudod, milyen módon adhatsz szabadságot a gyermekednek. Mindezt úgy, hogy továbbra is nálad marad a kormány.

A program részletei

Bejegyzés kelt: 2024.04.26.

Képek forrása:
Canva és saját szerkesztés

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Egy építő hozzáállás

Egy építő hozzáállás

A gyerek egészséges fejlődése érdekében minden szülő arra törekszik, hogy megadja a sajátjának, amit csak lehet. Sokan a tárgyi feltételek biztosításában látják a megoldást ahhoz, hogy a gyermek jól érezze magát. A pszichológia több ízben alátámasztotta, hogy az...

Így érd el, hogy szépen kérjen

Így érd el, hogy szépen kérjen

Egy elv, ami akár a gyermeknevelés egyik alaptörvénye is lehetne. Egyszerű igazság ez, aminek a hatására úgy fog viselkedni a gyereked, ahogy reméled. Személyesen tapasztaltam, mennyire fontos a szülők számára, hogy a gyerek udvarias stílusban kommunikáljon vele. Azaz...

3 mód, hogy kamaszod ne vegyen semmibe

3 mód, hogy kamaszod ne vegyen semmibe

A gyermeked kikerget a világból azzal, hogy semmibe veszi a mondandód? A cikkben 3 tippet is megismerhetsz, amivel elérheted, hogy figyeljen rád. Igazán bosszantó, amikor a kamaszkorú gyermeked figyelmen kívül hagyja, amit mondasz neki. Pontosabban azokat meghallja,...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .