3 boldogságot blokkoló kifogás rombolása

3 boldogságot blokkoló kifogás rombolása cikk képe

A kifogások olyan beidegződések, amiket a hárító mechanizmusok közé sorolunk, és amik igen sok kellemetlenséget tudnak okozni számodra – akkor is, ha te élsz ezekkel; és akkor is, ha ismersz valakit, aki rendszeresen ezekkel hárít bizonyos dolgokat.

A kifogás nem pusztán egy hárító mechanizmus, amivel olyan módon védjük és nyugtatjuk meg magunkat, hogy különféle, ésszerűnek tűnő magyarázatokkal próbáljuk mentegetni a viselkedésünket és csökkenteni a saját felelősségünk mértékét. Nem!

A kifogások olyan mutatók is, amelyek a világhoz, önmagunkhoz, vagy a másik személyhez fűződő hozzáállásainkat, meggyőződéseinket, vagyis a hiedelem-rendszerünket tükrözik.

Vannak bizonyos mondatok, amikkel akár Te is találkozhattál már, és amiket akár Te is mondhattál:
„Nem keresek elég pénzt ahhoz, hogy…!”
„Soha többé nem leszek boldog!”
„Nekem ez úgysem sikerül!”
Amennyiben az életed nem olyan, mint amilyennek szeretnéd, akkor elképzelhető, hogy ragaszkodsz az említett kifogások egyikéhez.

1. „Nem keresek elég pénzt ahhoz, hogy…!”

Amikor ezzel, vagy ehhez hasonló kifogással takarózik valaki, akkor a változás elutasításán túl valójában a szegénység tudatot hívja be és horgonyozza le az életében.

Sokan azt hiszik, hogy boldogabbak lesznek akkor, amikor elegendő pénzt keresnek ahhoz, amit valójában szeretnének csinálni. Ha boldogságodat az eredményeidhez kötöd, akkor magadhoz láncolod egyúttal a megfelelés kényszerét is, és messze száműzöd magadtól a boldogságot. Plusz, ha el is éred a célt, és annyi pénzt teremtessz magadnak, ami elegendő ahhoz, amit szeretnél, nincsen garancia arra, hogy aztán úgy teljesíts, vagy úgy éld meg a pillanatot, ahogyan azt gondoltad.

2. „Soha többé nem leszek boldog!”

Bizonyos veszteségeink, kudarcaink vagy bukásunk lehet a táptalaja ennek a kifogásnak, ami inkább már az önsorsrontó meggyőződések közé tartozik. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy ezek a kellemetlen események ténylegesen befolyásolják az élettel való elégedettségünket és a jólétünket is. De ez a befolyásolás nem azt jelenti, hogy meg is határozza mindezt!

A személyes választásnak, vagyis a Te döntésednek ugyanolyan, sőt, akár nagyobb befolyása van a szubjektív jólétre, mint a kellemetlen eseményeknek. Dönthetsz úgy, hogy felkeresel és igénybe veszel egy külső szakember segítségét, aki végig vezet a veszteségélményeden; és dönthetsz úgy is, hogy bizonyos dolgokon keresztül találsz örömöt és értelmet az életednek.

3. „Nekem ez úgysem sikerül!”

Ez a legrombolóbb kifogás, meggyőződés és vélemény, amit bárki gondolhat magáról, és amivel bárki azonosíthatja magát. Ez a gondolat kizárólag a vesztes sorskönyv, vagyis vesztes élet alapja.

Vannak közöttünk olyan személyek, akik úgy vélik, hogy a boldogság lehetőségét a génjeink is befolyásolják. Noha a hangulatnak van genetikai összetevője, mégsem ez a meghatározó tényező. Egy 2015-ös kutatás elemzése szerint a személyek szubjektív jóléte csak 40%-ban írható a gének számlájára. A fennmaradó 60% a saját döntésünkön és saját belső munkánk eredményén múlik.

A szubjektív jólétünk, vagyis a mindennapi pozitív érzéseink és az élettel való általános elégedettségünk olyan esszencia, amin dolgozhatunk, és amin javíthatunk.

A választás csak a kezdet! Ezt követi az elköteleződés amellett a döntésed mellett, miszerint kipróbálod a tudományosan bizonyított boldog szokásokat, például:

Az ilyen napló rendszeres vezetése által ki tud törlődni belőled az aznapi feszültség. Ha arra fókuszálsz, mi mindenért lehetsz hálás, sokkal kevesebb dolgon fogsz stresszelni! A hálanapló írásának hiánya azt eredményezheti, hogy inkább a kihívásokon, a problémákon és a további kellemetlenségeiden gondolkodsz.

A hála átérzése egy kellemes érzéssel tölt el. A leírása ennek a megfoghatatlan érzés leírásának az egyik eszköze.

Teljesen szükségtelen agykontroll gyakorlatokat végezned ahhoz, hogy elmélyülj a kellemes élményekben. Tény, hogy a pozitív pillanatok túl normálisak ahhoz, hogy észrevegyük őket, és ezáltal hagyjuk, hogy építsenek minket.

Dönts úgy, hogy ettől a naptól kezdve észreveszed és tudatosítod is magadban, hogy mi volt az, ami kellemes volt számodra. Biztosan átélsz naponta legalább egyszer valami kellemeset! Neveld arra a figyelmed, hogy észrevegye ezeket és neveld arra a szád, hogy ezeket el is ismerje – vagyis nevezd nevén őket!

Bátran adj magadnak engedélyt arra, amit el szeretnél érni! Ha meg akarsz írni egy könyvet, engedélyez magadnak első lépésként egy tökéletlen könyvet. Ha edzeni akarsz eljárni, engedélyez magadnak egy tökéletlen edző ruhát, cipőt, vagy bármit, amit az első tapasztalat után úgyis módosítasz!

A lényeg, hogy adj magadnak engedélyt a hibázásra és a tökéletlenségre! Később úgy is módosítod a projekted, mivel a tapasztalataid erre fognak ösztökélni.

Legyél nagyobb a legjobb kifogásaidnál! 🙂

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Egy tény a kifogásról

Egy tény a kifogásról

Olyan könnyen jönnek a magyarázataink, a mentségeink és a különböző hazugságok, amikkel felmentjük magunkat bizonyos dolgok alól. Ha eleged van ebből az önsorsrontó működésből, akkor olvass tovább, és tudd meg, mit tehetsz ellene? 🙂 A kifogások szuperül megtervezett...

Küzd le a változtatás egyetlen akadályát!

Küzd le a változtatás egyetlen akadályát!

Változás, halogatás, működő, de kellemetlen körülmények... Nem mozdulunk, pedig a szívünk azt súgja, lehetne jobb is... A cikkben ezt a témát járom körbe. A változástól való félelem egy egyetemes félelem. Senki sem szereti, ha gyökeres változások történnek az...

Önmagunkat építő erőforrásaink

Önmagunkat építő erőforrásaink

Tűnődtél már azon, hogy vajon milyen erőforrásaid vannak? Vagy azon, hogy mik azok a belső támaszaid, amikkel meg tudod tartani magad, ha netán párkapcsolati problémátok alakulna ki? Minden párkapcsolatban vannak nézeteltérések, kisebb és nagyobb volumenű...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .