Bennünk rejlő Ének

Bennünk rejlő ének

Segítő beszélgetése során is tudunk olyan mélységeket érinteni, mint az OH-kártyákkal. Ügyfelemmel a tranzakcióanalízis témájában merültünk el.

Röviden a tranzakcióanalízisről

Eric Berne pszichiáter, az 1960-as években dolgozta ki a tranzakcióanalízis személyiségmodelljének alapját, az én-állapotok elméletét. Kutatása emberi viselkedések pontos megfigyelésen alapszik.

Felismerte, hogy bizonyos helyzetekben a felnőtt is tud gyermeki állapotból viselkedni, vagy megnyilvánulhat szülőként is, attól függően, hogy épp milyen ingerek érik, vagy a helyzet mit kíván meg.

Berne a három én-állapot modelljét strukturális modellnek nevezte el, melyet az alábbi kép ábrázol:

Saját szerkesztés

Elmélete szerint a három énállapot egyenként is gondolatokból, tettekből és érzésekből álló saját egységet alkotnak. Vagyis amikor a gyermeki-én állapot működik, másképp gondolkozunk, érzünk és más dolgokat teszünk, mint amikor a szülői-énből vagy a felnőtt-énből viselkedünk. Leírása alapján külső szemlélőként könnyedén megfigyelhető, hogy ismerősünknek melyik énállapota aktív.

A szülői-én egyik alapköve 1 éves kor körül kezd kifejlődni. A felfedező viselkedése miatt kívülről, a szülőeitől kapja az irányítást annak érdekében, hogy ne essen baja és a lakás tárgyai is megússzák a kalandokat. A külső kontroll alapozza meg az „irányító-szabályozó szülői-ént”. Az énállapot kialakulása ésszerű önkontrollt hoz létre, ami oda vezet, hogy a gyermek lassacskán egyre több felelősséget lesz képes vállalni a saját biztonságáért.

A szülői-én kialakulásának folyamatában nem csak értelmes parancsokat és tiltásokat sajátítunk el, hanem olyanokat is, amelyek kevésbé segítik a gyermeki jólétet. Ezek az üzenetek, melyeket a szülők általában tudattalanul közvetítenek gyermekeiknek , képezik az alapját annak, amit a tranzakcióanalízis „sorskönyvnek” nevez. A „sorskönyv” Berne elmélete szerint az élet forgatókönyve. Korlátozza az embert a viselkedésével kapcsolatos szabad döntésében, mivel a benne szereplő parancsok és tiltások szerint kell cselekednie.

Én-állapotok jellemzése

Saját szerkesztés

A fenti képen látható az énállapotok funkcionális modellje, mely szerint az egyes énállapotok további énállapotrészre bonthatók.

Szülői-én:

 • Kritikus Szülői-én:
  – meghatározza, mi a helyes és mi a helytelen
  – megszabja mit lehet tenni és mit nem
 • Gondoskodó Szülői-én:
  – óv, félt és segítséget nyújt
  – gondoskodik a másikról, támogatja őt

Felnőtt-én:

– logikusan gondolkodik és tárgyilagosan viselkedik
– információkat vesz fel és ad tovább
– összefüggéseket elemez, ért meg

Gyermeki-én:

 • Alkalmazkodó Gyermeki-én:
  – nevelt viselkedési mintákat testesít meg
  – társadalmi elvárásoknak való megfelelés, szabálykövetés
 • Lázadó Gyermeki-én:
  – a külvilág ellen lázad
  – nem akar megfelelni az elvárásoknak
 • Szabad Gyermeki-én:
  – könnyedén, kedve szerint él
  – szabadon kifejezi érzelmeit
  – kizárólag a saját kívánságai és szükségletei felé fordul

Tény, hogy minden én-állapotra szükség van ahhoz, hogy megfelelően reagáljunk a különféle élethelyzetekre. A probléma abból adódhat, amikor nem helyesen választjuk meg őket. Illetve mindenféle túlzás, ami túl sok vagy túl kevés egy-egy én-állapot kapcsán, az negatív következményeket idézhet elő.

A gyakorlati felfedezésekről

Berne elmélete mentén vizsgáltuk meg ügyfelem házastársával való kapcsolatát. Az önismereti munka során az Én-állapot profil munkalapot használtuk. Többek között azért preferálom a feladatlapok alkalmazását, mert láthatóvá teszik a tényeket. Ebben az esetben azt, hogyan alakulnak ügyfelem különböző én-állapotai.

Nem a munkalapon feltüntetett szempontok alapján vizsgálódtunk, ezért kliensem az általában vett és a feleségével megélt minőségeit jelölte. A gyakorlat eredménye kézzel foghatóvá tette számára, hogy dolgoznia kell Lázadó gyermeki énjének erősítésén. Az Alkalmazkodó minőségét pedig célszerű lesz mérsékelnie, amikor a házastársával lép kapcsolatba. Sikerült megfogalmaznia önmagának, hogy bátrabban képviselje az érdekeit, ha a helyzet úgy kívánja.

Beszélgetésünk során kielemeztük még azt is, hogy a gyermekeivel való interakciójában hogyan alakulnak én-állapotai.

A bennünk rejlő különböző Én-részekből való megnyilvánulás alakítását célzó folyamat nem megy egyik napról a másikra! Idő kell ahhoz, hogy a felismerésekből a mindennapi élet szintjén is tapintható eredmény születhessen.

Önismereti kalandra fel!

Ha ennél személyesebb megoldást szeretnél, gyere el a stúdiómba, vagy keress meg online.

Jó, vágjunk bele!

A beszélgetés során használt feladatlap elérhető az önfejlesztő anyagok oldalról, illetve az alábbi linkre kattintva:

Én-állapot profil

Bátran töltsd ki és vágj bele az önelemzésbe aszerint a szempontok szerint, amiket aktuálisan fontosnak tartasz. 🙂

Bejegyzés kelt: 2020.08.11.

Kép és ikon forrása:
www.freepik.com, OH-kártya, és saját szerkesztés.

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

3 boldogságot blokkoló kifogás rombolása

3 boldogságot blokkoló kifogás rombolása

A kifogások olyan beidegződések, amiket a hárító mechanizmusok közé sorolunk, és amik igen sok kellemetlenséget tudnak okozni számodra – akkor is, ha te élsz ezekkel; és akkor is, ha ismersz valakit, aki rendszeresen ezekkel hárít bizonyos dolgokat. A kifogás nem...

Egy tény a kifogásról

Egy tény a kifogásról

Olyan könnyen jönnek a magyarázataink, a mentségeink és a különböző hazugságok, amikkel felmentjük magunkat bizonyos dolgok alól. Ha eleged van ebből az önsorsrontó működésből, akkor olvass tovább, és tudd meg, mit tehetsz ellene? 🙂 A kifogások szuperül megtervezett...

Küzd le a változtatás egyetlen akadályát!

Küzd le a változtatás egyetlen akadályát!

Változás, halogatás, működő, de kellemetlen körülmények... Nem mozdulunk, pedig a szívünk azt súgja, lehetne jobb is... A cikkben ezt a témát járom körbe. A változástól való félelem egy egyetemes félelem. Senki sem szereti, ha gyökeres változások történnek az...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .