2 technika az érzések könnyebb megéléséhez

2 tipp, hogy könnyebb legyen megélni az érzéseket bejegyzés képe

Sok ember nem tudja megélni az érzéseit, ezért ebben a cikkben ezt a témát járom körbe.

Sokan nem tudnak kapcsolódni az érzelmeikhez, vagy nem engedik meg maguknak az érzéseik kifejezését. A hiedelem rendszerük azt követeli meg tőlük, hogy legyenek erősek és ne mutassák ki gyengeségeiket.

Azonban van egy jó hírem: minden érzés elfogadható! Örülhetsz, nevethetsz, bosszankodhatsz és sírhatsz is.

Fontos tudni, hogy a sírás – kapcsolódjon örömhöz, szeretethez, félelemhez vagy csalódáshoz – megszabadít minket a túl erős érzelmektől! Felszabadít minket az érzelmi túltelítettség állapota alól. Még akkor is, ha gyerekként azt tanították sok kisfiúnak, hogy „csak a lányok sírnak”. Vagy azt, hogy „Katona dolog!”.

Mitől válhat nehézzé az érzelmek megélése és kifejezése?

A szüleinktől megtanult mintákon túl, különböző tiltások is akadályozhatják ezt az önkifejezési módot. Munkám során a tranzakcióanalízis elméletével dolgozom, ami egy pszichológiai elmélet és az emberi személyiség rendszeréről szól. Eszerint az elmélet szerint 2 oka lehet ennek a nehézségnek:

 • Az illetőben futhat a Légy erős! előírás, és/vagy
 • megkapta a Ne érezz! gátló parancsot.

A Légy erős! előírás jellemzése:

Az elmélet szerint 5 belső hajtóerő van, belső előírás, melyek szabályozzák a gondolkodásunkat, érzéseinket és a cselekedeteinket. Ezek a belső hajtóerők gyermekkorunkban alakulnak ki és külső kényszerítő hangként írhatók le.

Az a személy, akinek az elsődleges előírása a Légy erős! hajtóerő, ő elfolytja az érzelmeit, mivel gyerekként azt tanulta meg, hogy mindig erősnek kell lenni. A gyengeség, vagyis az érzések kimutatása sebezhetővé teszi őt.

A Ne érezz! gátló parancs bemutatása:

Összesen 12 gátló parancs létezik, melyeket a szüleinktől kaptunk meg, vagy vettünk át. Illetve magunknak is adhattuk ezeket a gátló parancsokat, amik stratégiaként szolgáltak, pontosan azért, hogy minél kevesebb sérüléssel „ússzuk meg” a gyerekkort.

A Ne érezz! gátló parancs vagy teljesen letiltja az érzéseket, vagy csak bizonyos érzéseket nem enged. Például a gyermek nem érezhetett dühöt, félelmet, vagy megtapasztalhatta az érzéseket, de nem mutathatta ki őket. Olyan szülők adják át ezt a parancsot a gyerekeiknek, akik maguk is elfojtják a saját érzéseiket.

Az a felnőtt, akiben fut ez a parancs, ugyancsak nem tudja teljesen megélni az érzéseit, valamint érzelmileg megközelíthetetlen. Gyakran ítélkező, de lehet túlalkalmazkodó is, attól függ, hogy milyen egyéb körülmények között nőtt fel.

Hogyan tudsz magadnak segíteni, hogy kapcsolódj az érzéseiddel?

1. Azonosítsd be az érzéseidet

Töltsd le a pdf formátumú érzés listát. Összegyűjtöttem a legfőbb érzéseket és kategória szerint rendeztem őket. Hiszen hogyha fut benned bármelyik blokk, akkor valószínűleg nehézkessé válik számodra az érzések beazonosítása. Úgyhogy azt javaslom, hogy ismerkedj meg ezekkel az érzésekkel, hogy aztán könnyebb legyen feltérképezned az érzelmi világodat. Illetve az Agymanók című mese is sokat segíthet, mivel sok érzést megmutatnak benne.

2. Old ki magadból a parancsokat!

Azért szeretem nagyon a tranzakcióanalízis elméletét, mert szinte mindegyik modellhez készült egy feltérképező kérdéssor és egy megoldókulcs is. Az előírásokhoz és a gátló parancsokhoz is kidolgoztak jó pár engedélyt adó formulát.

Légy erős! előírás kioldása:
Hangosan, minél többször ismételgesd magadban a következő mondatokat:

 • Minden érzésem elfogadható!
 • Biztonságos vállalni az érzéseimet!
 • Szabad megmutatnom az érzelmeimet!
 • Nyílt vagyok és kifejezem az érzéseimet!
 • Lehetek megengedő önmagammal!
 • Nyitott vagyok és kifejezem a kívánságaimat!
 • Szabad segítséget kérnem! Ettől a tekintélyem még megmarad.

Ne érezz! gátló parancs kioldása:
A következő formulákat is ismételgesd minél többször, hangosan:

 • Jó érezni!
 • Jó átélni az érzéseket!
 • Jó megélni az érzéseket!

Mire számíthatsz a blokkok kidolgozásakor?

Ezek a mondatok pozitív mondatok, amik előbb-utóbb kiszorítják a rendszeredből a negatív formulákat. Ez a folyamat fizikai reakciókkal járhat, amik között szerepelhet:

 • a sírás. Elkezdesz sírni, ami egy szuper eredmény! Felszabadít!
 • Vagy elkezdesz vacogni, remegni, ami ugyancsak azt jelzi, hogy elengedted azt a hiedelmet, ami valójában nem a tiéd volt, és akadályozott Téged.

Önismereti kalandra fel!

Ha ennél személyesebb megoldást szeretnél, gyere el a stúdiómba, vagy keress meg online.

Jó, vágjunk bele!

Bejegyzés kelt: 2023.03.15.

Képek forrása:
canva.com és saját szerkesztés

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

3 boldogságot blokkoló kifogás rombolása

3 boldogságot blokkoló kifogás rombolása

A kifogások olyan beidegződések, amiket a hárító mechanizmusok közé sorolunk, és amik igen sok kellemetlenséget tudnak okozni számodra – akkor is, ha te élsz ezekkel; és akkor is, ha ismersz valakit, aki rendszeresen ezekkel hárít bizonyos dolgokat. A kifogás nem...

Egy tény a kifogásról

Egy tény a kifogásról

Olyan könnyen jönnek a magyarázataink, a mentségeink és a különböző hazugságok, amikkel felmentjük magunkat bizonyos dolgok alól. Ha eleged van ebből az önsorsrontó működésből, akkor olvass tovább, és tudd meg, mit tehetsz ellene? 🙂 A kifogások szuperül megtervezett...

Küzd le a változtatás egyetlen akadályát!

Küzd le a változtatás egyetlen akadályát!

Változás, halogatás, működő, de kellemetlen körülmények... Nem mozdulunk, pedig a szívünk azt súgja, lehetne jobb is... A cikkben ezt a témát járom körbe. A változástól való félelem egy egyetemes félelem. Senki sem szereti, ha gyökeres változások történnek az...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .