Hogyan beszélj a szexről tini gyermekeddel?

Hogyan beszélj a kamaszoddal a szexről?

Szülőként kényelmetlen lehet számodra annak elfogadása, hogy fiatal gyermeked, akit születése óta nevelsz, szexuális késztetésekkel rendelkező fiatallá érett. A cikkből megtudhatsz 4 tippet, hogy könnyebben tudj beszélgetni vele a szexről, és a szexuális vágyairól.

A serdülő fiatalok fejlődésének része, hogy gondolkodnak a szexről, beszélnek a szexről, mivel a testükben végbemenő változások miatt, testük lassacskán készen áll a szexuális életre.

A felgyorsult világ miatt az egykor elfogadhatatlannak tartott szexuális viselkedésformák ma már elfogadottá váltak. Emiatt sok tizenéves éretlen és felelőtlen szexuális magatartással vág bele a szexbe. Ennek következménye lehet az érzelmi vagy lelki sérülés, a terhesség, vagy a különböző betegségek.

A kamaszok szexuális aktivitásának okai a következők:

  • biológiailag készen állnak a szexre,
  • a hormonjaik felborulnak,
  • a kortársaik egy része szexuálisan aktív, emiatt többen is erre ösztönzik őket,
  • nem tartják értéknek a vágyak késleltetését és az önmegtartóztatást.

Mivel a legtöbb kamasz még nem érett felnőtt, ezért sok tekintetben gyengék és sérülékenyek, érzelmileg éretlenek, emiatt nem biztos, hogy számolnak tetteik következményével.

Lássuk, mit tehetsz azért, hogy gyermeked megfelelő értékrenddel rendelkezzen, hogy helyes döntéseket tudjon hozni a szexualitás terén.

A fiatalok sok mindent tudnak a szexről barátaik, az internet és egyéb források jóvoltából. Emellett joguk van megtudni azt is, Te mit tartasz fontosnak erről a témáról.

Ha nyíltan és természetesen kezeld a témát, nem válik kínossá vagy kényelmetlenné egyikőtök számára sem. Tisztázhatod vele a legáltalánosabb tényeket, miszerint:

– az ember teremtésénél fogva szexuális lény
– a szexualitás sokkal több a szexuális viselkedésnél
– a fiúk másképp viszonyulnak hozzá, mint a lányok

Fontos ésszerű és megalapozott érvekkel alátámasztani, hogy a szex elsődleges célja a párkapcsolat vagy a házasság intimitásának elmélyítése és a mély szeretet átélése. Fontos megértenie, hogy a szex, és legfőképp a túl korai együttlét nem alapoz meg egy hosszútávú párkapcsolatnak!

Hogy könnyebb legyen beszélgetned vele bátran elmondhatod neki a szándékodat, hiszen célod lehet elérni, hogy olyan egészséges értékekkel és normákkal azonosuljon, amik segítenek neki szexuális vágyai kontrollálásában.

Előfordulhat, hogy a kamaszod csak arra vár, hogy elkezdjétek ezt a beszélgetést. Miután megkérdezed, mennyire foglalkoztatja őt ez a téma, alkalmazd az időpontkérés módszerét, amit ebben a cikkben ismerhetsz meg.

Hogy megalapozz a témának, először arra ösztönzöd, hogy tekintse szexuális érzéseit normálisnak, természetesnek és jónak. Ezek a vágyak a fejlődés természetes velejárói, amik emellett nem zárják ki a józanságot.

Következő lépés a félelmeinek feltérképezése lehet. Arról is érdeklődhetsz, hogy esetleg a barátainak mik az aggályaik, vagy a társai hogyan gondolkodnak a szexről.

Amikor beavat a problémáiba, próbáld megérteni őt, hiszen számára az a gond, amit megfogalmaz egyben egy küzdelem is. Megoszthatod vele, hogy az ő korában neked milyen félelmeid voltak, és hogyan sikerült megoldanod őket?

Ha gúnyt űz valaki belőlünk, vagy a nem veszi komolyan a problémánkat, mi magunk is megbántódunk. A kamasz gyermeked sem arra vágyik, hogy a téma kapcsán tréfálkozz azokon a kérdéseken, amik őt nyomasztják. A tapintatlanság eredménye érzelmi távolság lesz és megszűrt információ átadás. Vagyis nem akar majd beavatni a bizalmas kérdéseibe.

Éreztesd vele, hogy érdekel téged, hogy mit él át, min megy keresztül. Fejezd ki számára, hogy ott vagy, elérhető vagy, és amikor szeretne beszélgetni veled, meghallgatod. Ezzel azt üzened, hogy nem akarsz faggatózni és képes vagy megvárni, amíg ő megossza veled az érzéseit és a tapasztalatait. Azt érezteted, hogy tiszteletben tartod őt és a magánéletét, amibe nem akarsz beavatkozni.

Nagy valószínűséggel a gyermeked oda fog figyelni rád, ha nem reagálod túl a dolgokat és nem ítélkezel felette. Megerősítésre van szüksége ahhoz, hogy képes legyen kialakítani a határait és megismerni a saját igényeit.

Ha képes tisztán látni, hogy ő valójában mire is vágyik a másiktól, akkor könnyebben tudja majd kontrollálni az ösztöneit. Könnyebb lesz szem előtt tartania, hogy a másikkal való kapcsolódás túl mutat a testiségeken.

A szexuális vágyaink az ösztöni lényünkhöz tartoznak, azonban a romantikus vágyainkat a szeretet és törődés iránti szükségletünket elégítik ki. A párkapcsolatnak csak egy kis része a szex, aminek célja a kapcsolat intimitásának mélyítése. Ha az érzelmi szükségleteink a családi, a baráti és egyéb rokoni kapcsolatainkban is kielégülnek, akkor sokkal könnyeben tudunk uralkodni szexuális vágyainkon.

Beszélgethetsz a gyermekeddel például még arról, hogyan kerülheti el az olyan helyzeteket, amikben nehéz ellenállnia a szexuális kísértésnek. Akár arra is rákérdezhetsz, mitől válik nehézzé ellenállnia? Mi lehet az aktiváló gombja? És szerinte ezt hogyan tudja kikapcsolni?

Bejegyzés kelt: 2023.03.05.

Kép forrása:
canva.com

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Így érd el, hogy szépen kérjen

Így érd el, hogy szépen kérjen

Egy elv, ami akár a gyermeknevelés egyik alaptörvénye is lehetne. Egyszerű igazság ez, aminek a hatására úgy fog viselkedni a gyereked, ahogy reméled. Személyesen tapasztaltam, mennyire fontos a szülők számára, hogy a gyerek udvarias stílusban kommunikáljon vele. Azaz...

3 mód, hogy kamaszod ne vegyen semmibe

3 mód, hogy kamaszod ne vegyen semmibe

A gyermeked kikerget a világból azzal, hogy semmibe veszi a mondandód? A cikkben 3 tippet is megismerhetsz, amivel elérheted, hogy figyeljen rád. Igazán bosszantó, amikor a kamaszkorú gyermeked figyelmen kívül hagyja, amit mondasz neki. Pontosabban azokat meghallja,...

Az örökös elvonulás kezelése

Az örökös elvonulás kezelése

A kamaszok a fejlődési szakaszuk miatt távolságtartóbbá válnak szüleikkel, mint kisgyerekként voltak. Ebben az átmeneti időszakban sok tini leli örömét abban, hogy bezárkózik a szobájába és elvonul. Ez a magatartás sok szülőnek esik rosszul, mivel elszomorító...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .