Az elutasítás árnyoldalai

Az elutasítás árnyoldalai

A mai cikk egy igen komoly témáról szól. Talán nem is gondoltad volna, hogy ennek a reakciónak milyen szintjei vannak, és milyen hatást gyakorol a másik félre…

Olyan sokféle elutasítás létezik a világon! Mi most a párkapcsolaton belüliekre fókuszálunk. A teljesség igénye nélkül felsorolok közülük párat.
Visszautasíthatjuk:

  • a másik közeledését,
  • a másik szexuális közeledését,
  • a másik törődését,
  • a kommunikációs stílusát,
  • vagy a bántó magatartását.

Most nem ezekről fogok beszélni Neked, Nektek. Egy olyan fajta elutasításról rántom le a leplet, amit sokan nem is tudatosítanak magukban. Ez persze nem baj, hiszen nem kell, hogy mindenki pszichológus legyen. Mégis, mikor abban részesülnek, kellemetlen érzés fogja el őket. Lássunk rá egy példát.

Nadiellék nem olyan rég cserélték ki a garázsajtót. Épp készülnek valahová. Nadiell kiállt a garázsból, csukja be az ajtót és közben azt mondja:

Férfi: Gagyi garázsajtó!
: Ne mond már! Több százezres ajtóról beszélsz!

Ha szakmai szemmel nézném és elemezném, akkor azt mondanám, hogy itt egy rejtett tranzakció bújt el, hiszen mind a ketten más-más én-állapotból kommunikálnak egymással, ami tankönyvszerű játszmázást eredményez.

Csak ebből nem lesz egyértelmű, mire akarok rávilágítani, úgyhogy máris mondom, mitől lesz ez elutasítás, és mi miatt okoz kellemetlen érzést.

Az esetben szereplő Nadiell és Anabell nem beszéltek egy nyelvet. Nadiell valójában azt szerette volna kifejezni, hogy valami gondja van a garázsajtóval. Anabell pedig azt, hogy rosszul esik neki a férfi véleménye, mivel igen borsos árú beruházásról volt szó.

Ennek az egésznek elutasítás lett a vége: a nő elutasította és nem hallotta meg a férfi panaszát.

: Fú, de hideg van odakint! Lefagy a lábam. Felveszem a vastag csizmám!
Férfi: Te miről beszélsz? Plusz 8 fok van odakint!

Ez a párbeszéd nagy eséllyel torkollik nézeteltérésébe. A nő kifejezte a problémáját és vállalta a felelősséget, hogy megoldja a dolgot, azaz nem a párjától várta a megoldást.

Mind a két esetben elutasították a másik problémáját, nem fogadták el az érzéseit, aminek hatására a következő reakciók alakulhatnak ki a személyben:

  • Dühös lesz, és védekezésképp támadni fog.
  • Bűntudata lesz, ami miatt akár túlalkalmazkodik és megváltoztatja a véleményét.
  • Ha a sokadik alkalom, akkor akár úgy is dönthet, hogy bezár, magába fordul, és nem beszél, vagy megszűri, melyik gondolatait osztja meg a párjával.
  • Vagy akár dönthet úgy, hogy felvesz stratégiának egy elhárító mechanizmust és védekezésképp poént csinál a dologból.

Megéri? Nem!

Az elfogadás mindig… Hangsúlyozom MINDIG kifizetődőbb! Netán nem egyértelmű számodra, mit is jelent az elfogadás? Máris összefoglalom a lényegét.

A szülőcsoporton Thomas Gordon gondolatait szoktam megosztani a résztvevőkkel. Szerinte:

Az elfogadás olyan, mint a termékeny talaj, amely lehetővé teszi, hogy a kis mag olyan gyönyörű virággá fejlődjön, amilyenné belső lehetőségei csak engedik.

Nincs ez másképp a párkapcsolatban sem. Az elfogadó reakció inkább befogadó, mint elutasító magatartás. Ha képesek vagyunk elfogadni a párunk gondolatait leértékelés, számonkérés vagy megkérdőjelezés helyett, azzal biztosítjuk magunknak az érzelmi nyugalmat. Sőt, nem csak magunknak, hanem a párunknak is, aki ezáltal ragyoghat mellettünk, ha akar.

Mivel tudom, hogy az elfogadás kifejezése és egyértelművé tétele sokunknak nem megy olyan könnyen, ezért számíthatsz tőlem egy olyan bejegyzésre is, amiben megismerheted ennek a hogyanját.

2023.november 19-én létrehoztam egy youtube csatornát: Házisárkány Stop, ahol ezt a cikket is megtalálod. Itt 👇 van a videója. 🙂

Bejegyzés kelt: 2024.03.02.

Képek forrása:
canva.com és saját szerkesztés

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Boldogan éltek, amíg meg nem…

Boldogan éltek, amíg meg nem…

A kapcsolatok, és különösen a szerelmi jellegű kapcsolatok igen képlékenyek. A párkapcsolati hiedelmeink sok mindent befolyásolnak a viszonyunkban. A párkeresést és kapcsolati életet is meghatározza mindaz, ami a gyermekkori énünkben ragadt. Ezeknek az elképzeléseknek...

A kezdeményezés alaptörvényei

A kezdeményezés alaptörvényei

Úgy döntöttem, hogy készítek egy bejegyzést a kezdeményezésről. Nem apróztam el a dolgot, 3 fontos tényt is megosztok veled erről. Igazán szerencsés nő vagyok, mert elmondhatom, hogy az eddigi életem során 5 férfi szólított le az utcán. Azt gondolom, hogy ez egy...

Interjú: Az Otthoni sárkánytartás lehetőségei

Interjú: Az Otthoni sárkánytartás lehetőségei

A Szeged a Mindenem hírportál megkeresett, mert kíváncsi volt a Házisárkány projektemre. Erről beszélgettünk most a szerkesztővel, Tuska Árpáddal. Árpi: A házisárkány jelzőt azokra a nőkre használjuk, akik valamiért uralkodni akarnak párjukon, bár ez nem csak a női...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .