3 mód, hogy kamaszod ne vegyen semmibe

Szülők semmibevétele

A gyermeked kikerget a világból azzal, hogy semmibe veszi a mondandód? A cikkben 3 tippet is megismerhetsz, amivel elérheted, hogy figyeljen rád.

Igazán bosszantó, amikor a kamaszkorú gyermeked figyelmen kívül hagyja, amit mondasz neki. Pontosabban azokat meghallja, amik megegyeznek a szándékaival, például: „Rendben, itt aludhat a barátod.” vagy „Igen, elmehetsz ma este itthonról.”. Azt azonban már nem, amihez neki nincs kedve, vagy nem fűzi őt hozzá érdek, például: „Takarítsd ki a szobád!” vagy „Csináld meg a házidat!”.

A viselkedés oka részben az életkori sajátosságok számlájára írható. A tizenévesek figyelme a külvilág felé irányul. Világuknak már nem a szülei a középpontja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy joga van semmibe venni Titeket.

Minden embernek és egyben tininek is meg kell tanulnia, hogy odafigyeljen másokra. Még akkor is, amikor semmi kedve hozzá. A felnőtt élet is tartogat olyan pillanatokat, amiket meg kell tenni azért, hogy fenntartsuk a kapcsolatainkat, vagy azért, hogy eleget tegyünk a kötelezettségeinknek.

A tinik, ellentétben azzal, amit gondolnak, még nem felnőttek. Nem vallják be, de szükségük van némi útmutatásra ahhoz, hogy kibontakoztassák magukban a képességeiket. Az odafigyelés is egy képesség, és a Te gyermeked is rendelkezik vele.

Az alábbi javaslatokból megtudod, mit várhatsz a kamaszodtól, és azt is, hogy mit tudsz tenni azért, hogy odafigyeljen rád.

Senkinek sem túl kellemes érzés, amikor a beszélgető partnere teljesen mással foglalkozik, nem figyel oda a társára. Noha a tini gyermeked a saját belső és külső világával van elfoglalva, attól még elvárhatod tőle, hogy figyeljen rád.

Ennek legjobb módja, ha alkalmazod az időpontkérés módszerét, aminek részletes leírását ebben a cikkben találod.

Fontos, hogy ezt a módszert ne használd minden nap. Leginkább akkor érdemes bevetni, amikor valami fontos dolgot szeretnél megbeszélni vele.

Minden gyermeknek joga van megtudni, milyen hatást gyakorol másokra a viselkedése, hogy aztán lehetősége legyen változtatni. Emiatt tudasd vele, hogy számodra mitől lesz probléma a figyelmetlensége. Fogalmazd meg neki, hogy benned ez milyen érzéseket és gondolatokat okoz.

Például:
– nehéz vele beszélgetni, ha nem reagál,
– kapcsolatban szeretnél lenni vele,
– nem jó érzés megtapasztalni, hogy fejben kikapcsol, vagy lenémít téged.

Arra figyelj, hogy mindig a saját érzéseidről beszélj, ne kezd el vádolni őt!

Köss vele egyezséget és állapodjatok meg abban, hogy milyen módon ad neked visszajelzést, amivel egyértelművé teszi számodra, hogy figyelt rád.

Ez a visszajelzés lehet egy „Oké”, vagy egy „Rendben” válasz is, vagy egy bólintás, vagy a gondolataid rövid összefoglalása. A lényeg, hogy olyan megoldást találjatok, ami neki is és Neked is elfogadható.

Viharmentes kamaszkor - Tematikus csoport képe

Ha még több módszer érdekel, akkor a Viharmentes kamaszkor elnevezésű program hasznos lesz a számodra. A részleteket a linkre kattintva éred el:

Viharmentes kamaszkor

Bejegyzés kelt: 2024.03.21.

Képek forrása:
canva.com

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Rettenetes kamaszévek

Rettenetes kamaszévek

Sok szülő tartja a kamaszkort egy borzalmas időszaknak, egy végeláthatatlan káosznak, amiben a gyermek mindent akar, csak együttműködni nem... A legtöbb pszichológus, illetve a pszichológiát oktató szerint a kamaszoknak lázadniuk kell. Ez a fejlődésük része, így...

Egy építő hozzáállás

Egy építő hozzáállás

A gyerek egészséges fejlődése érdekében minden szülő arra törekszik, hogy megadja a sajátjának, amit csak lehet. Sokan a tárgyi feltételek biztosításában látják a megoldást ahhoz, hogy a gyermek jól érezze magát. A pszichológia több ízben alátámasztotta, hogy az...

Amikor mindig a szülő dönt

Amikor mindig a szülő dönt

Minden gyerek kihozza a szüleit a sodrából. Ez a gyermekilét velejárója. A legtöbben ilyenkor a gyerekkorukban megtanult tekintélyelvű módszereket alkalmazzák. Sokan nem tudják, milyen belső folyamatokkal jár az, amikor rákényszerítenek a gyerekeikre bizonyos...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .