Kérj tőle időpontot!

Kérj tőle időpontot, ha valami fontos

Van, hogy sehogysem tudsz beszélgetni a gyermekeddel, mert bezárkózik, elvonul, esetleg nem hallgat meg. Ha ez számodra is probléma, akkor jó helyen jársz. A cikkben ennek megoldásához találsz egy módszert. ⏳

A serdülő fiatalok egyre nagyobb szabadságra vágynak, és szeretnék érezni, hogy van magánéletük. Az időpontkérés módszerével egyértelművé tudod tenni számára, hogy:

  • önálló személyiségnek tartod,
  • tiszteled az időbeosztását,
  • figyelembe veszed a személyes programjait,
  • és szándékodban áll teret és egészséges mértékű távolságot biztosítani számára.

Az időpontkéréshez fűzhető szemlélet lényege, hogy a szülők a gyermekükkel, de nem hozzátapadva élik meg a családi életet. Azaz mindegy, hogy hány éves a gyermek, hagynak neki személyes teret, intim zónát.

Amikor egy számodra fontos dologról szeretnél beszélgetni a gyermekeddel – ami valójában őt is érinti, rá is tartozik, – megkérdezed tőle, mikor tudsz vele erről beszélgetni.

Anya:             Olga, Kincsem, meg tudjuk most beszélni, hogy mikor tudsz majd vigyázni az öcsédre nyáron?
Gyermek:     Nem, most még be kell fejeznem egy házit.
Anya:            Hogy látod, mikor érsz rá? Mikor tudunk erről beszélni?
Gyermek:     Holnap délután, ahogy hazajövök a suliból, lesz időm.
Anya:            Jól van, akkor számítok rá, hogy holnap suli után ráérsz.

Apa:     Kisfiam, tudunk most beszélgetni a házimunkák elosztásáról?
Gyermek:    Csak egy perc, és megyek!
Apa:      Rendben, a konyhában várlak.

Amikor időpontot kérsz a gyerekedtől, egyértelműbbé teszed, hogy fontos számodra a magánélete. Tapinthatóbbá válik számára a személye iránt tanúsított tiszteleted. Az így elkezdett megbeszélés alapból más érzelmi hangulattal indul, emiatt nagyobb eséllyel fog együttműködni a téma megbeszélésekor.

A gyermekek már egész zsenge koruktól nyitottak erre a módszerre, ezért már egy nagycsoportos korú óvodásnál is lehet alkalmazni. Például amikor arról szeretnél vele beszélgetni, hogy milyen foglalkozások érdeklik, és melyik fér bele a családi kasszába. Az viszont tény, hogy a kamasz korosztálynak van a leginkább szükségre az ehhez hasonló közeledésekre.

A kamaszkorú gyermekek hamarabb szabnak határokat, mint egy nagycsoportos korú óvodás. Mivel időpontot kérsz a gyermekedtől, ezért ne arra számíts, hogy abban a pillanatban rá fog érni. Legyen elfogadható számodra az általa megadott időpont. Amennyiben nem alkalmas az, amit javasolt, egyeztessetek, kinek, mikor lenne jó.

Amikor sor került a megbeszélésre és úgy látod, hogy a gyerkőc nem tud dönteni, vagy sokat variál, vedd le a vállairól az azonnali döntés súlyát, és adj neki időt.

  • „Úgy látom, nehéz most választanod. Aludj rá egyet, majd holnap visszatérünk rá. Rendben van?”
  • „Úgy tűnik, hogy sok mindent mérlegelsz. Tudod mit? Aludj rá néhányat, aztán tudasd velem, hogyan döntöttél.”

Előfordulhat az is, hogy a gyermek nem mondja, de a non-verbális gesztusaival azt mutatja, hogy túl messzire mentél, és beléptél az intim szférájába. Ebben az esetben ne erőltesd tovább a témát! Álljatok meg és mond azt neki, hogy majd máskor folytatjátok a beszélgetést. Vagyis ismét adj neki időt.

Bejegyzés kelt: 2023.07.15.

Képek forrása:
canva.com

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Így érd el, hogy szépen kérjen

Így érd el, hogy szépen kérjen

Egy elv, ami akár a gyermeknevelés egyik alaptörvénye is lehetne. Egyszerű igazság ez, aminek a hatására úgy fog viselkedni a gyereked, ahogy reméled. Személyesen tapasztaltam, mennyire fontos a szülők számára, hogy a gyerek udvarias stílusban kommunikáljon vele. Azaz...

3 mód, hogy kamaszod ne vegyen semmibe

3 mód, hogy kamaszod ne vegyen semmibe

A gyermeked kikerget a világból azzal, hogy semmibe veszi a mondandód? A cikkben 3 tippet is megismerhetsz, amivel elérheted, hogy figyeljen rád. Igazán bosszantó, amikor a kamaszkorú gyermeked figyelmen kívül hagyja, amit mondasz neki. Pontosabban azokat meghallja,...

Hogyan beszélj a szexről tini gyermekeddel?

Hogyan beszélj a szexről tini gyermekeddel?

Szülőként kényelmetlen lehet számodra annak elfogadása, hogy fiatal gyermeked, akit születése óta nevelsz, szexuális késztetésekkel rendelkező fiatallá érett. A cikkből megtudhatsz 4 tippet, hogy könnyebben tudj beszélgetni vele a szexről, és a szexuális vágyairól. A...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .