Mi a különbség a párkapcsolat és a társkapcsolat között?

A különbség párkapcsolat és társkapcsolat között.

Gondolkodtál már azon, hogy vajon mi lehet a különbség eközött a két fogalom között? Ebben a bejegyzésemben erről foglalom össze a tapasztalataimat.

Meglátásom szerint a párkapcsolatban legalább az egyik fél éretlen. Vagyis olyan fel nem dolgozott gyerekkori traumákat hordoz magában, és magával, amiknek a hatására játszmázásba kezd, manipulál, birtokol, érzelmi zsarolást végez, különböző gyerekes magatartásokat folytat és képtelen vállalni a felelősség rá eső részét bizonyos konfliktusok kialakulása miatt. Ez nem törvényszerű, ez az én szakmai tapasztalatom.

A társkapcsolatban a felek érettek. Mind a két fél érett és kompetens, felnőtt személy.

Vagyis működőképes és megdolgozott múlttal rendelkeznek, mert lerakták magukról a terheiket, és emiatt képesek tisztelni a másikat. Képesek olyan egyezségek kötésére, amikben mind a két fél benne van, és amiben mind a két fél szükséglete kielégül. Jól tudnak együttműködni, noha vannak közöttük nézeteltérések, amikre mégsem bosszúállás, kizsigerelés, kihasználás és különböző aljas magatartások a válasz, hanem egy közös gondolkodás és megoldáskeresés a végkifejlet.

Az ilyen kapcsolat érzelmi klímája sokkal pozitívabb, mert a szereteten alapul, ezért helye van benne a megbecsülésnek, az elfogadásnak és a támogatásnak is.

Mindezeken túl a társkapcsolatba lépők szándéka közös. Mind a ketten ugyanazzal a céllal kezdték meg a közös életüket. Nincsen benne mis-másolás, inkorrektség, ferdítések, és a többi. Tehát mind a ketten egymás mellett akarnak elköteleződni. Akkor is, amikor valamilyen nézeteltérés van közöttük.

Hangsúlyozom, Te gondolkodhatsz teljesen másképp erről a két fogalomról. Ezek a gondolatok az én szakmai tapasztalatomnak az eredményei.

2023.november 19-én létrehoztam egy csatornát a youtube platformján: Házisárkány Stop, ahol kifejezetten párkapcsolati témájú videókat találsz. Többek között ezt a bejegyzést is feltöltöttem, aminek a videója itt 👇 van. 🙂

Bejegyzés kelt: 2024.02.02.

Képek forrása:
canva.com és saját szerkesztés

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

A kezdeményezés alaptörvényei

A kezdeményezés alaptörvényei

Úgy döntöttem, hogy készítek egy bejegyzést a kezdeményezésről. Nem apróztam el a dolgot, 3 fontos tényt is megosztok veled erről. Igazán szerencsés nő vagyok, mert elmondhatom, hogy az eddigi életem során 5 férfi szólított le az utcán. Azt gondolom, hogy ez egy...

Interjú: Az Otthoni sárkánytartás lehetőségei

Interjú: Az Otthoni sárkánytartás lehetőségei

A Szeged a Mindenem hírportál megkeresett, mert kíváncsi volt a Házisárkány projektemre. Erről beszélgettünk most a szerkesztővel, Tuska Árpáddal. Árpi: A házisárkány jelzőt azokra a nőkre használjuk, akik valamiért uralkodni akarnak párjukon, bár ez nem csak a női...

Az elutasítás árnyoldalai

Az elutasítás árnyoldalai

A mai cikk egy igen komoly témáról szól. Talán nem is gondoltad volna, hogy ennek a reakciónak milyen szintjei vannak, és milyen hatást gyakorol a másik félre... Olyan sokféle elutasítás létezik a világon! Mi most a párkapcsolaton belüliekre fókuszálunk. A teljesség...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .