A párkapcsolati tévhitek hatása…

A párkapcsolati tévhitek hatása

Sokan nem is sejtik, mennyi galibát tud okozni, ha az egyik meggyőződésünk diszfunkcionális, azaz akadályozó. A mai bejegyzés erről szól.

Biztosan alakultak már ki nézeteltérések közted és a párod között, vagy legalábbis tuti, hogy láttál már veszekedő partnereket. Lehet, hogy nem gondoltál rá, hogy ezek mögött a konfliktusok mögött olyan torzító hiedelmek húzódhatnak meg, amelyek a legtöbb nézeteltérés alapját képezhetik. A mai bejegyzésemmel ebben a témában fogunk elmélyedni.

Sokféle hiedelmünk van, mivel sokféle mintát láttunk. Emellett egészen különböző sémákat és meggyőződéseket alkottunk mi magunk is, hogy általuk könnyebben fel tudjuk dolgozni a különböző információkat, illetve a minket ért hatásokat és hatékonyabban tudjunk tájékozódni a hétköznapjainkban.

A párkapcsolati hiedelmeink az intim kapcsolataink különböző aspektusaira irányulnak. Ezek közé a meggyőződések közé tartoznak általánosságban:

 • a párkapcsolatra,
 • a partnerünk viselkedésére,
 • gondolkodására,
 • és érzéseire vonatkozó feltételezéseink, illetve elvárásaink.

Ha ezek a hiedelmeink túlságosan szélsőségesek, akkor ezek a meggyőződéseink kedvezőtlen hatást gyakorolnak a párkapcsolatunkra. Pontosan azért, mert az érzelmeinket és a viselkedésünket nagyban meghatározza az, ahogyan a világot, és amilyennek az ideális párkapcsolatot gondoljuk.

Íme 7 tévhitet, amik melegágyat képeznek a különböző konfliktusoknak, és a kellemetlen érzéseinknek:

 1. A pároknak nincsenek titkaik egymás előtt.
 2. A házastársak felelősek egymás boldogságáért.
 3. A partnerek versengése felpezsdíti a kapcsolatot.
 4. A véleménykülönbség kapcsolatromboló.
 5. A partnerünk képtelen a változásra.
 6. A szexuális életben mindig, mindennek tökéletesen kell működnie, különben veszélybe kerül a kapcsolat.
 7. A férfiak és a nők valószínűleg soha nem érthetik meg egymást.

Az enyém, amire mind a két szülőm kondiconált engem, az a következő volt:

„Minden férfi szar, szemét, szar alak. Egy semmire kellő, részeges disznó. Egy bántalmazó fráter.”

Ez volt az én igazságom, és eszerint választottam magamnak párt egészen addig, amíg ki nem dolgoztam magamból ezt a borzalmat. Nos, kellett hozzá jó pár óra terápia…

Ha gondolod, oszd meg Te is, hogy benned milyen tévhit futhat. Bátran írd meg kommentben a videó alá, vagy küld el az e-mail címemre. (hello@dallosmonika.hu)

Roy Eidelson és Norman Epstein párterapeuták kollégáik bevonásával gyűjtötték össze a legjellemzőbb párkapcsolati hiedelmeket. Munkájuk egyik eredménye egy kérdőív lett, aminek kitöltésével fel lehet térképezni, hogy az öt nagyobb témakörön belül, milyen tévhitek szövik át a gondolatainkat.

A torz hiedelmeink hatására könnyen megváltozhat a párkapcsolatunkkal összefüggő gondolkodásunk és viselkedésünk, ahogyan a párunkkal bánunk, amit ő értetlenkedve fogadhat. Emiatt megnőhet a konfliktusaink száma, ami pedig fokozhatja a párkapcsolatunkkal való elégedettlenségünket. Ez oda vezethet, hogy mind a ketten meg nem értettséget éltek át, ami miatt eltávolodhattok egymástól, aminek a vége lehet, külön utakon is folytathatjátok tovább.

Ezek miatt a következmények miatt érdemes gatyába rázni és foglalkozni a saját párkapcsolati hiedelmeinkkel.

Ha érdekel, hogy téged milyen hiedelmek akadályozhatnak, akkor keress meg valamelyik elérhetőségemen és szabadítsd fel magad alóluk.

Kapcsolat

2023.november 19-én létrehoztam egy csatornát a youtube platformján: Házisárkány Stop, ahol kifejezetten párkapcsolati témájú videókat találsz. Többek között ezt a bejegyzést is feltöltöttem, aminek a videója itt 👇 van. 🙂

Bejegyzés kelte: 2024.01.10.

Képek forrása:
canva.com és saját szerkesztés

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Boldogan éltek, amíg meg nem…

Boldogan éltek, amíg meg nem…

A kapcsolatok, és különösen a szerelmi jellegű kapcsolatok igen képlékenyek. A párkapcsolati hiedelmeink sok mindent befolyásolnak a viszonyunkban. A párkeresést és kapcsolati életet is meghatározza mindaz, ami a gyermekkori énünkben ragadt. Ezeknek az elképzeléseknek...

A kezdeményezés alaptörvényei

A kezdeményezés alaptörvényei

Úgy döntöttem, hogy készítek egy bejegyzést a kezdeményezésről. Nem apróztam el a dolgot, 3 fontos tényt is megosztok veled erről. Igazán szerencsés nő vagyok, mert elmondhatom, hogy az eddigi életem során 5 férfi szólított le az utcán. Azt gondolom, hogy ez egy...

Interjú: Az Otthoni sárkánytartás lehetőségei

Interjú: Az Otthoni sárkánytartás lehetőségei

A Szeged a Mindenem hírportál megkeresett, mert kíváncsi volt a Házisárkány projektemre. Erről beszélgettünk most a szerkesztővel, Tuska Árpáddal. Árpi: A házisárkány jelzőt azokra a nőkre használjuk, akik valamiért uralkodni akarnak párjukon, bár ez nem csak a női...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .