Önmagunkat építő erőforrásaink

Önmagunkat építő erőforrásaink

Tűnődtél már azon, hogy vajon milyen erőforrásaid vannak? Vagy azon, hogy mik azok a belső támaszaid, amikkel meg tudod tartani magad, ha netán párkapcsolati problémátok alakulna ki?

Minden párkapcsolatban vannak nézeteltérések, kisebb és nagyobb volumenű konfliktusok, esetleg veszekedések is kialakulhatnak. Egy-egy ilyen civakodás után kellemetlen érzés foghat el. Talán harag is kialakul benned a párod magatartása miatt. Vagy akár az aggodalom is megjelenhet benned, ami ugyancsak kibillenthet a középpontodból.

Ilyenkor nagy segítség, ha tudod, mi jelent számodra erőforrást, amire támaszkodva javíthatsz az érzelmi klímádon.

Erőforrásnak tekinthetünk mindent, amit egy adott ember, egy adott helyzetben értékesnek talál, vagy ott és akkor segítséget nyújt neki. Egy dolog ugyanis nem önmagában és nem önmagáért erőforrás, hanem csak azután válik azzá, ha valaki saját egyéni céljai elérése érdekében használja azt.

Vagyis az erőforrások a test és a lélek éltető forrásai: minden olyan dolog ide tartozik, ami testileg és lelkileg is jó nekünk.

Hogy mi miatt fontos tudatosítani magunkban őket? Nos azért, mert az erőforrásaink hozzájárulnak ahhoz, hogy képesek legyünk megbirkózni a mindennapi kihívásokkal. Például a félelmeinkkel, a szorongásainkkal, vagy a stresszel. Ezek a kellemetlen érzések pedig a párkapcsolati életünk során is fel-fel bukkannak.

Ha szeretnéd tudni, mik a Te személyes erőforrásaid, gyere el az Erőforrás aktiváló workshopra és ismerd meg őket.

Ebben a mostani bejegyzésben csak pár példát tudok mondani, és azt, hogy milyen előnyökkel jár, ha tudod magadról, mik a személyes erőforrásaid.

Például erőforrásod lehet:

✅ A sport, mondjuk a bringázás, amivel pozitív érzéseket tudsz generálni magadban.
✅ Valakinek erőforrást jelent a természet is. Séta, kirándulás, vagy épp elvonulás formájában.

Ha észre vetted, ezek mind külső erőforrások, hiszen a környezetedben található lehetőségekre hagyatkozol. Vannak azonban belső erőforrások is, amik mindig kéznél vannak, hiszen ezek benned találhatóak.

Például:
Az egyik attitűdöd, amit ha rendszeresen ismételgetsz magadban, akkor csillapodik a belső viharod. Mondjuk mondogathatod magadban az „Elmúlik!”, „Megoldjuk!”, vagy a „Túlnövünk rajta!” megerősítéseket is.

Ezek olyan megerősítések, amiket ha ismételgetsz magadban, azzal elősegíted, hogy rendeződjön a belsőd, és kicsit jobb érzelmi klímával haladj tovább az életedben.

Vagy mondjuk belső erőforrásod lehet még:

🔑 Az egyik képességed, mert például képes vagy időt kérni és ezáltal kilépni a számodra a kényelmetlen szituációból.
🔑 És a humorérzéked is az lehet erőforrás, amivel nem csak magadban tudod enyhíteni a feszültséget.

Íme kettő tény, ami miatt hasznosak lesznek számodra az erőforrásaid, és amik miatt érdemes őket tudatosítanod:

  1. Javítják a problémamegoldó képességedet, hiszen egy-egy erőforrás révén növekszik a problémafeldolgozó készséged és emiatt könnyebben tudsz pozitív stratégiákat aktiválni az aktuális nehézséged megoldására.
  2. És megerősítenek Téged, hogy aztán belülről megerősödve nézhess szembe a párkapcsolati, vagy akár a hétköznapi problémákkal, nehézségekkel, vagy akadályokkal.

Ha gondold, keress meg valamelyik elérhetőségemen, hogy feltérképezhesd, melyik személyes erőforrásodra van pontosan szükséged.

2023.november 19-én létrehoztam egy csatornát a youtube platformján: Házisárkány Stop, ahol kifejezetten párkapcsolati témájú videókat találsz. Többek között ezt a bejegyzést is feltöltöttem, aminek a videója itt 👇 van. 🙂

Bejegyzés kelt: 2023.09.21.

Kép forrása:
canva.com és saját szerkesztés

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

A kezdeményezés alaptörvényei

A kezdeményezés alaptörvényei

Úgy döntöttem, hogy készítek egy bejegyzést a kezdeményezésről. Nem apróztam el a dolgot, 3 fontos tényt is megosztok veled erről. Igazán szerencsés nő vagyok, mert elmondhatom, hogy az eddigi életem során 5 férfi szólított le az utcán. Azt gondolom, hogy ez egy...

Interjú: Az Otthoni sárkánytartás lehetőségei

Interjú: Az Otthoni sárkánytartás lehetőségei

A Szeged a Mindenem hírportál megkeresett, mert kíváncsi volt a Házisárkány projektemre. Erről beszélgettünk most a szerkesztővel, Tuska Árpáddal. Árpi: A házisárkány jelzőt azokra a nőkre használjuk, akik valamiért uralkodni akarnak párjukon, bár ez nem csak a női...

Az elutasítás árnyoldalai

Az elutasítás árnyoldalai

A mai cikk egy igen komoly témáról szól. Talán nem is gondoltad volna, hogy ennek a reakciónak milyen szintjei vannak, és milyen hatást gyakorol a másik félre... Olyan sokféle elutasítás létezik a világon! Mi most a párkapcsolaton belüliekre fókuszálunk. A teljesség...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .