Támpontok válásról szülőknek és gyerekeknek

Válás, amikor szétszakad a cslád


A cikkben a válás témáját járom körbe. Leginkább arra fókuszálok, hogy olyan technikákat és lehetőségeket ismertessek, amik szülőknek és gyerekeknek is támaszt nyújthatnak ebben a feszült és fájdalmas helyzetben. A cikk végén egy 4 oldalas letölthető anyagot találsz, amiben támogató megerősítéseket, a gyereknek mondható mondatokat és azok magyarázatát találod.

A szülők szemüvegén keresztül

Egy kapcsolat befejezése mindig megviseli a feleket. Egy házasság felbontása pedig – különösen, ha gyermek, gyermekek is érintettek – még nagyobb vívódást, mérlegelendő kérdést jelent.

Szakmai utam folyamán sokféle különválást láttam már. Tisztelet a kivételnek a következő leírás miatt! Úgy láttam, hogy ilyenkor a felek különféle szerepekben tűnnek fel. Megjelennek a különféle megnyilvánulások minőségei:

 • a büszke minőség, aki ragaszkodik a saját igazához és nem enged.
 • a bosszúálló minőség, aki bármit és bárkit felhasznál, hogy elérje a célját (azaz a megbüntetést).
 • a leigázott minőség, aki tehetetlennek érzi magát, mert a körülményei túlnőttek rajta, és a gyerek érdekében inkább enged.
 • a harcos minőség, aki úgy érzi, a másik szülő nem kompetens és a végtelenségig pereskedik, végrehajtat és reméli, eléri a célját.
 • az anyagias, akinek a megnyilvánulásaiból az tűnik ki, hogy plusszosan akar kijönni a helyzetből és más nem érdekli.
 • a vádló minőség, aki kígyót-békát kiabál a másikra, nem törődve azzal, hogy mit okoz ezzel a gyereknek, a másik félnek, vagy önmagának.
 • és a megegyező minőség is elő-elő tűnik, aki az élethelyzetéhez képest higgadtan tud kommunikálni és a megoldásra fókuszál.

Tény, hogy egy válás annyira sok intéznivalóval jár, hogy sokszor nem kerül fókuszba egy fontos eleme. A válás egyben veszteségélmény is, mély veszteségélmény, aminek a kezelésére ebben a felgyorsult világban lehet, hogy nem is jut idő.

Női megélés: a feleség megélheti, hogy nem volt képes arra, hogy megtartson maga mellett egy férfit.

Férfi megélés: a férfiak, még ha nem is mondják ki, eljuthatnak oda, hogy ők is belássák, nem voltak képesek megtartani maguk mellett egy nőt.

A másik elvesztése eredményezheti azokat a szerepeket és működéseket, amiket az imént listáztam. Például: „Bosszút állok rajtad, mert elhagytál!” Persze ezek a dinamikák mindig rejtve maradnak! Illetve a gyermekként látott minták is meghatározóak lehetnek, amikből a váló felek megtanulhatták, hogyan kell konfliktust kezelni és a párunkkal bánni.

Hogyan lehet gördülékenyebb a válás?

Egy picikével több tudatosággal! Hogyha a felek minél több információval rendelkeznek a lehetőségeikről, megvan az esélyük arra, hogy kikerülik a zsákutcákat és eljutnak a folyamatot segítő szolgáltatásokhoz. Így a különválás kevesebb sérelemmel és kevesebb bosszankodással járhat.

Melyek ezek a szolgáltatások, és hogyan informálódj róluk a leggyorsabban?

Online játék a válásról

Jó szívvel ajánlom a váláslabirintus online szerepjátékot, mely egy kétgyermekes házaspár külön költözésén, válási folyamatán vezeti végig a játékost anyai és apai szempontból. Azzal a céllal alkottuk meg a játékot a kollégáimmal együtt, hogy mankót adjunk a folyamatban érintett szülőknek, akik így tudatosabbak, felkészültebbek és felelősebbek lehetnek.

Az online játék sűrítménye a sokszor évekig elhúzódó, lelkileg megterhelő válási folyamatnak – és megmutatja, hogy milyen nehézségek, kérdések, dilemmák várhatóak; valamint azt, hogy kinek a segítségére lehet számítani ilyenkor. Fontos volt számunkra, hogy kirajzoljuk a folyamat alatt meghozott döntések következményeit is, ezért több bejárható utat alkottunk meg, melyek más-más események felé vezetik a játékost.

A játékban pontosan az a jó, hogy újra játszható! Az online térben a különböző elhatározások, lépések megtétele, az irányok meghatározása, elgondolása nem vonnak maguk után visszavonhatatlan mondatokat, amik olykor csak még inkább felizzítják a csillapodni látszó indulatokat.

Amennyiben válófélben vagy, bátorítalak, hogy kattints és próbáld ki a játékot. 🙂

A gyermek szemüvegén keresztül

A gyermekpszichológia meghatározása szerint van olyan gyermekkori életszakasz, amikor a szülők válása még nagyobb nehézséget jelent a gyermeknek, mint egyébként. Több elmélet is alátámasztja, hogy a serdülőkorban bekövetkezett válás nagy terhet ró a fiatal fejlődési folyamataira.

Sok szülő úgy gondolhatja, hogy kamasz gyermeke már elég nagy ahhoz, hogy megértse ezt a döntést és abban reménykednek, hogy könnyebben fogja majd venni a különválással járó folyamatot.

A helyzet azonban az, hogy a serdülő annyira el van foglalva, hogy nem jut energiája a szülei válásából fakadó megélései fel-, és megdolgozására. Mivel:

 • Meg kell találnia önmagát (identitásválság),
 • Le kell válnia a szüleiről,
 • Túl kell élnie a testében és a testén végbemenő változásokat,
 • És meg kell találnia a helyét a világban, a küldetését, hogy lássa, milyen irányba haladjon tovább a tanulmányaival.

Mindemellett a gyermekek egyik életszakaszban sem állnak készen arra, hogy meg tudjanak birkózni ezzel a helyzettel egyedül. Mindegyik kisgyermek azt szeretné, ha a szülei együtt maradnának. Azonban ezt nem ők határozzák meg. Azt viszont igen, hogyan óvják meg pici gyermekként kiszolgáltatott életüket azoktól a helyzetektől, amiket pszichésen még nem tudnak kezelni.

A válás hatására a gyermekek nem tudatosan olyan döntéseket hozhatnak, olyan „túlélési stratégiákat” alkothatnak, mellyel céljuk, hogy minél kevesebb sérüléssel ússzák meg az adott helyzetet. Válásnál például kialakulhat a lojalitás konfliktus, amikor választania kell a szülei között. Ennek hatására határozhat úgy, hogy inkább egyikőjükhöz sem akar tartozni, és bezárkózik.

A megalkotott „túlélési stratégiák” tartalmát és mélységét ugyanakkor meghatározza a szülők hozzáállása a különválás folyamatához. Az, hogy mit mondanak egymásnak a gyerkőc előtt és a gyerkőcnek, hogyan mondják és milyen érzelmi töltettel vannak jelen.

Készítettem egy 4 oldalas anyagot válásban érintett szülőknek, ami segítséget nyújthat feldolgozhatóbbá tenni a folyamatot a gyermekük számára.

Bejegyzés kelt: 2022.05.04.

Képek forrása:
váláslabirintus.hu és freepik.com

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Rettenetes kamaszévek

Rettenetes kamaszévek

Sok szülő tartja a kamaszkort egy borzalmas időszaknak, egy végeláthatatlan káosznak, amiben a gyermek mindent akar, csak együttműködni nem... A legtöbb pszichológus, illetve a pszichológiát oktató szerint a kamaszoknak lázadniuk kell. Ez a fejlődésük része, így...

Egy építő hozzáállás

Egy építő hozzáállás

A gyerek egészséges fejlődése érdekében minden szülő arra törekszik, hogy megadja a sajátjának, amit csak lehet. Sokan a tárgyi feltételek biztosításában látják a megoldást ahhoz, hogy a gyermek jól érezze magát. A pszichológia több ízben alátámasztotta, hogy az...

Amikor mindig a szülő dönt

Amikor mindig a szülő dönt

Minden gyerek kihozza a szüleit a sodrából. Ez a gyermekilét velejárója. A legtöbben ilyenkor a gyerekkorukban megtanult tekintélyelvű módszereket alkalmazzák. Sokan nem tudják, milyen belső folyamatokkal jár az, amikor rákényszerítenek a gyerekeikre bizonyos...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .