Támpontok válásról szülőknek és gyerekeknek

Válás, amikor szétszakad a cslád


A cikkben a válás témáját járom körbe. Leginkább arra fókuszálok, hogy olyan technikákat és lehetőségeket ismertessek, amik szülőknek és gyerekeknek is támaszt nyújthatnak ebben a feszült és fájdalmas helyzetben. A cikk végén egy 4 oldalas letölthető anyagot találsz, amiben támogató megerősítéseket, a gyereknek mondható mondatokat és azok magyarázatát találod.

A szülők szemüvegén keresztül

Egy kapcsolat befejezése mindig megviseli a feleket. Egy házasság felbontása pedig – különösen, ha gyermek, gyermekek is érintettek – még nagyobb vívódást, mérlegelendő kérdést jelent.

Szakmai utam folyamán sokféle különválást láttam már. Tisztelet a kivételnek a következő leírás miatt! Úgy láttam, hogy ilyenkor a felek különféle szerepekben tűnnek fel. Megjelennek a különféle megnyilvánulások minőségei:

 • a büszke minőség, aki ragaszkodik a saját igazához és nem enged.
 • a bosszúálló minőség, aki bármit és bárkit felhasznál, hogy elérje a célját (azaz a megbüntetést).
 • a leigázott minőség, aki tehetetlennek érzi magát, mert a körülményei túlnőttek rajta, és a gyerek érdekében inkább enged.
 • a harcos minőség, aki úgy érzi, a másik szülő nem kompetens és a végtelenségig pereskedik, végrehajtat és reméli, eléri a célját.
 • az anyagias, akinek a megnyilvánulásaiból az tűnik ki, hogy plusszosan akar kijönni a helyzetből és más nem érdekli.
 • a vádló minőség, aki kígyót-békát kiabál a másikra, nem törődve azzal, hogy mit okoz ezzel a gyereknek, a másik félnek, vagy önmagának.
 • és a megegyező minőség is elő-elő tűnik, aki az élethelyzetéhez képest higgadtan tud kommunikálni és a megoldásra fókuszál.

Tény, hogy egy válás annyira sok intéznivalóval jár, hogy sokszor nem kerül fókuszba egy fontos eleme. A válás egyben veszteségélmény is, mély veszteségélmény, aminek a kezelésére ebben a felgyorsult világban lehet, hogy nem is jut idő.

Női megélés: a feleség megélheti, hogy nem volt képes arra, hogy megtartson maga mellett egy férfit.

Férfi megélés: a férfiak, még ha nem is mondják ki, eljuthatnak oda, hogy ők is belássák, nem voltak képesek megtartani maguk mellett egy nőt.

A másik elvesztése eredményezheti azokat a szerepeket és működéseket, amiket az imént listáztam. Például: „Bosszút állok rajtad, mert elhagytál!” Persze ezek a dinamikák mindig rejtve maradnak! Illetve a gyermekként látott minták is meghatározóak lehetnek, amikből a váló felek megtanulhatták, hogyan kell konfliktust kezelni és a párunkkal bánni.

Hogyan lehet gördülékenyebb a válás?

Egy picikével több tudatosággal! Hogyha a felek minél több információval rendelkeznek a lehetőségeikről, megvan az esélyük arra, hogy kikerülik a zsákutcákat és eljutnak a folyamatot segítő szolgáltatásokhoz. Így a különválás kevesebb sérelemmel és kevesebb bosszankodással járhat.

Melyek ezek a szolgáltatások, és hogyan informálódj róluk a leggyorsabban?

Online játék a válásról

Jó szívvel ajánlom a váláslabirintus online szerepjátékot, mely egy kétgyermekes házaspár külön költözésén, válási folyamatán vezeti végig a játékost anyai és apai szempontból. Azzal a céllal alkottuk meg a játékot a kollégáimmal együtt, hogy mankót adjunk a folyamatban érintett szülőknek, akik így tudatosabbak, felkészültebbek és felelősebbek lehetnek.

Az online játék sűrítménye a sokszor évekig elhúzódó, lelkileg megterhelő válási folyamatnak – és megmutatja, hogy milyen nehézségek, kérdések, dilemmák várhatóak; valamint azt, hogy kinek a segítségére lehet számítani ilyenkor. Fontos volt számunkra, hogy kirajzoljuk a folyamat alatt meghozott döntések következményeit is, ezért több bejárható utat alkottunk meg, melyek más-más események felé vezetik a játékost.

A játékban pontosan az a jó, hogy újra játszható! Az online térben a különböző elhatározások, lépések megtétele, az irányok meghatározása, elgondolása nem vonnak maguk után visszavonhatatlan mondatokat, amik olykor csak még inkább felizzítják a csillapodni látszó indulatokat.

Amennyiben válófélben vagy, bátorítalak, hogy kattints és próbáld ki a játékot. 🙂

A gyermek szemüvegén keresztül

A gyermekpszichológia meghatározása szerint van olyan gyermekkori életszakasz, amikor a szülők válása még nagyobb nehézséget jelent a gyermeknek, mint egyébként. Több elmélet is alátámasztja, hogy a serdülőkorban bekövetkezett válás nagy terhet ró a fiatal fejlődési folyamataira.

Sok szülő úgy gondolhatja, hogy kamasz gyermeke már elég nagy ahhoz, hogy megértse ezt a döntést és abban reménykednek, hogy könnyebben fogja majd venni a különválással járó folyamatot.

A helyzet azonban az, hogy a serdülő annyira el van foglalva, hogy nem jut energiája a szülei válásából fakadó megélései fel-, és megdolgozására. Mivel:

 • Meg kell találnia önmagát (identitásválság),
 • Le kell válnia a szüleiről,
 • Túl kell élnie a testében és a testén végbemenő változásokat,
 • És meg kell találnia a helyét a világban, a küldetését, hogy lássa, milyen irányba haladjon tovább a tanulmányaival.

Mindemellett a gyermekek egyik életszakaszban sem állnak készen arra, hogy meg tudjanak birkózni ezzel a helyzettel egyedül. Mindegyik kisgyermek azt szeretné, ha a szülei együtt maradnának. Azonban ezt nem ők határozzák meg. Azt viszont igen, hogyan óvják meg pici gyermekként kiszolgáltatott életüket azoktól a helyzetektől, amiket pszichésen még nem tudnak kezelni.

A válás hatására a gyermekek nem tudatosan olyan döntéseket hozhatnak, olyan „túlélési stratégiákat” alkothatnak, mellyel céljuk, hogy minél kevesebb sérüléssel ússzák meg az adott helyzetet. Válásnál például kialakulhat a lojalitás konfliktus, amikor választania kell a szülei között. Ennek hatására határozhat úgy, hogy inkább egyikőjükhöz sem akar tartozni, és bezárkózik.

A megalkotott „túlélési stratégiák” tartalmát és mélységét ugyanakkor meghatározza a szülők hozzáállása a különválás folyamatához. Az, hogy mit mondanak egymásnak a gyerkőc előtt és a gyerkőcnek, hogyan mondják és milyen érzelmi töltettel vannak jelen.

Készítettem egy 4 oldalas anyagot válásban érintett szülőknek, ami segítséget nyújthat feldolgozhatóbbá tenni a folyamatot a gyermekük számára.

Bejegyzés kelt: 2022.05.04.

Képek forrása:
váláslabirintus.hu és freepik.com

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Szüleink sorsa

Szüleink sorsa

„A szülők nem voltak rosszak. Egyszerűen maguk is megsebzett gyerekek voltak.” Azért tartom találónak J.Bradshaw gondolatát, mert egy olyan tényre mutat rá, amit sokan nem vesznek észre. Hány olyan család van, ahol a gyerek távolságot tart egyik, vagy másik...

Egy módszer a büntetés elkerüléséhez

Egy módszer a büntetés elkerüléséhez

Ebben a cikkben a büntetés témájáról olvashatsz. Lentebb ismertetek egy alternatív lehetőséget is, amit bátran alkalmazhatsz ehelyett a módszer helyett. Rögtön az elején dr. Fitzhugh Dodson amerikai klinikai pszichológus meglátásával kezdek. Véleménye szerint: „A...

Mit tehetsz fenyegetés vagy figyelmeztetés helyett?

Mit tehetsz fenyegetés vagy figyelmeztetés helyett?

A cikkben két gyermeknevelési módszert, a figyelmeztetést és a fenyegetést vizsgálom meg. Olvass tovább, ha kíváncsi vagy, milyen technikát lehet ezek helyett alkalmazni. Árnyalatnyi a különbség a kettő között, azonban érezhető, hogy a fenyegetés nehezebb kijelentés a...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .