Hogyan vedd fel a kapcsolatot belső gyermekeddel? 4+1 technika

Hogyan vedd fel a kapcsolatot a benned élő gyermekkel?

Mi okból lehet fontos feldolgozni a bennünk élő gyermekben ragadt érzelmeket, döntéseket? És milyen lehetőségeink vannak erre? Olvasd el a begyezésből, vagy nézd meg videón. 🙂

Mielőtt listázom a lehetőségeket, leszögezem, hogy gyermekként mindannyian aranyosak és szerethetőek voltunk, ahogy felnőttként is szeretetre méltóak vagyunk! 🙂

Gyermekkorunkban ilyen, meg olyan dolgok történtek vélünk. Voltak meghatározó események és személyek, amik, és akik hatottak ránk. Ezáltal olyan döntéseket hoztunk, olyan stratégiákat dolgoztunk ki, és olyan sémákat, hiedelmeket alkottunk meg, melyek akkor abban segítettek minket, hogy tudjunk boldogulni az adott helyzettel, vagy személlyel.

Például:
Egy kisfiú csak úgy tudta felhívni magára édesanyja figyelmét, hogy csintalankodott, huncutkodott és cirkuszolt. Az anyukája ilyenkor törődött vele. Nem biztos, hogy pozitív érzelmekkel fordult oda hozzá, de figyelembe részesítette őt.

Ebből ez a kicsi akár azt is leszűrhette, hogy: „Úgy tűnik, akkor kapok figyelmet anyától, amikor valami olyasmit teszek, amivel elutasít engem”.

Felnőttként pedig ez úgy jelentkezhet az életében, például a párkapcsolatában, hogy olyan nőket keres, akik valószínűleg vissza fogják őt utasítani a viselkedése, stílusa miatt. A hozzáállása pedig játszmázás alapját is képezheti.

A figyelmet nem kapó gyermek reakciója

Vagy egy másik példa:
A szülők elváltak, és az édesapa eleinte tartotta a kapcsolatot a kislányával. Aztán elmaradozott, végül pedig valami miatt úgy döntött, hogy nem tartja a kapcsolatot kislányával.

Ezt ez a kislány nem tudatosan úgy értelmezheti, hogy apára nem lehet számítani. Ez a kétség akár eredményezheti benne azt a hiedelmet és döntést, hogy a férfiakban nem lehet bízni.

Ezek mind olyan meggyőződések és érzések, amik benne ragadhattak a bennünk élő gyermekben, a mély rétegeinkben. Onnan hatnak a működésünkre, a világról és a benne élőkről alkotott ítéleteink alapját képzik. A jó hír az, hogy ezeket ki lehet dolgozni magunkból.

Hogy ez miért fontos?

Szabad gyermeki én-állapotból tudunk rácsodálkozni a világra. Ez az én-részünk kell ahhoz, hogy bele tudjunk feledkezni a tevékenységeinkbe, megéljük a pozitív érzéseinket is, és figyelembe vegyük a saját igényeinket, vágyainkat. Hogy annak a sornak ne a végén, hanem inkább az elején legyünk.

A bennünk élő gyermekben ragadt érzelmek rendezése

1. Asszociációs kártyák

2019 nyarán végeztem el az OH-Instruktori képzést, és ugyanabban az évben, novemberben a Belső gyermek ráépített továbbképzést is. Remek asszociációs kártya gyakorlatokat tanultam meg akkor, és azóta több hiedelemrendszer vizsgáló gyakorlatot dolgoztam ki. A kicsi énünkben ragadt érzelmek feldolgozásához azért jó a kártyás technika, mert megfoghatóbbá teszi az eltemetett sérelmeket.

Mini csoportok bejegyzés képe

Az egyik mini csoportomon kifejezetten a Belső gyermek témájával foglalkozunk. Ha érdekel, kattints a képre, és tudj meg róla többet.

2. Tranzakcióanalízis

A Tranzakcióanalízis lehet a következő. Az elmélet modelljei abban tudnak segíteni, hogy különböző szemszögből nézhessünk rá saját magunkra, és meglássuk azt, ami addig rejtve maradt. Például hová vezetnek a kritikus gondolatink, véleményeink gyökerei? Vagy mennyi minden járult hozzá az önmagunkról, vagy a világról alkotott kép borús megfestéséhez (önbizalomhiány, negatív önértékelés, maximalizmus, stb.)

3. Vizualizációs technikák

A vizualizációs módszerek lehetőséget kínálnak arra, hogy átírjunk bizonyos stratégiákat, érzéseket, történeteket. Neville Goddard elgondolása szerint: „A képzelet teremti a valóságot”. A vizualizációs technikák lépései elősegítik a megbocsátást, ha szükséges. A megbocsátás szándéka a régóta minket nyomasztó indulatcsomag kidobását hozza magával és járul hozzá az érzelmi jóllétünkhöz.

4. Kreatív tevékenységek

Az egyik szakember nélküli technika lehet például a kreatív tevékenységek végzése. Hiszen festeni, rajzolni, barkácsolni örömteli dolog. Egyes személyeket ezeknek a hobbiknak a művelése kapcsol ki igazán. El tudják csendesíteni az elméjüket, így pedig pozitív érzéseket élnek át, mint egy felszabadult kisgyerek, aki örül az életének.

+1 Meditálás

A másik ilyen technika a meditálás lehet. Vannak nagyon jó vezetett meditációk ebben a témában, és be is linkelek egy angol nyelvűt, melyet Thich Nhat Hanh szerzetes vezet.

Belső gyermek vezetett meditáció

Képek forrása:
freepick.com, stock.adobe.com

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

3 boldogságot blokkoló kifogás rombolása

3 boldogságot blokkoló kifogás rombolása

A kifogások olyan beidegződések, amiket a hárító mechanizmusok közé sorolunk, és amik igen sok kellemetlenséget tudnak okozni számodra – akkor is, ha te élsz ezekkel; és akkor is, ha ismersz valakit, aki rendszeresen ezekkel hárít bizonyos dolgokat. A kifogás nem...

Egy tény a kifogásról

Egy tény a kifogásról

Olyan könnyen jönnek a magyarázataink, a mentségeink és a különböző hazugságok, amikkel felmentjük magunkat bizonyos dolgok alól. Ha eleged van ebből az önsorsrontó működésből, akkor olvass tovább, és tudd meg, mit tehetsz ellene? 🙂 A kifogások szuperül megtervezett...

Küzd le a változtatás egyetlen akadályát!

Küzd le a változtatás egyetlen akadályát!

Változás, halogatás, működő, de kellemetlen körülmények... Nem mozdulunk, pedig a szívünk azt súgja, lehetne jobb is... A cikkben ezt a témát járom körbe. A változástól való félelem egy egyetemes félelem. Senki sem szereti, ha gyökeres változások történnek az...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .