Így reagálj a kérdéseire

A kamaszok kérdéseiről

Biztosan nem gondoltad volna, hogy tini gyerkőcöd kérdései mögött milyen szándék húzódik meg. Ebből a bejegyzésből most ez is kiderül. Akár csak az, hogyan tudod kifejezni számára, hogy megérted őt.

A legtöbbünk fejében az a gyerekkori emlék él, hogy szüleink a legtöbb esetben:

– kioktatással
– sértegetéssel,
– fenyegetéssel,
– vagy figyelmeztetéssel

reagáltak a kérdésünkre, valamelyik igényünkre, vagy úgy általában a mondandónkra.

Ezek hatására egyikünknek sem volt kedve folytatni vele a beszélgetést, vagy együttműködni a legapróbb kérésével kapcsolatban sem. 😃

Akkor válik nehézkessé a helyzet, amikor a saját gyerekünk reagál hasonlóan arra a bánásmódra, ahogyan mi megnyilvánulunk szülőként. Ebben a cikkben egy olyan reagálási technikát mutatok meg, amivel eléred, hogy tini gyermeked közlékenyebb és együttműködőbb legyen.

Amikor egy szülő tanácsokat osztogat a gyermekének, és megmondja neki, mit és hogyan kellene elvégeznie, vagy mi volna a helyes lépés, azzal valójában azt fejezi ki, hogy nem bízik abban, hogy a gyermeke is találna megoldást. Nem hiszi el, hogy a gyermeke rendelkezik olyan problémamegoldó stratégiákkal, amikkel ő maga is képes lenne helyt állni egy adott helyzetben.

A gyakori tanácsadás, vagy kioktatás leköti a gyermek gondolatait: nem gondolkodik önállóan és nem alakul ki benne a belső késztetés a cselekvő magatartásra. Előfordul, hogy saját ötletei sem lesznek, mivel hozzászokik szülei megoldásaihoz, ezért tőlük függ majd.

Ha el akarod kerülni, hogy a gyerekedben esetleg kisebbségi érzés alakuljon ki az örökös tanácsosztogatás hatására, akkor azt javaslom, hogy állj meg egy percre, mielőtt válaszolnál a gyermekednek.

Állj meg és tűnődj el azon, gondold végig, hogy valóban arra van-e szüksége, hogy elmond neki az álláspontod, vagy inkább alkalmazod az értő figyelem módszert?

Általában a kamaszok, amikor feltesznek egy kérdést (persze nem egy eldöntendő kérdést), akkor sejthető, hogy már egy ideje foglalkoztatja őket az a bizonyos téma. Gondolkodott már rajta, esetleg megkérdezett mást, vagyis mással is beszélt róla.

Gyermek: Anyu, amikor fiatal voltál, mi tetszett neked a fiúkban? Mi miatt tetszett meg neked egy fiú?
Anya: Oh, én rajongtam a focistákért! De neked nincs mitől félned, mivel magas vagy és jól is tanulsz. Sikeres leszel a lányoknál, majd meglátod!

Gyermek: Anyu, amikor fiatal voltál, mi tetszett neked a fiúkban? Mi miatt tetszett meg neked egy fiú?
Anya: Nahát! Mintha azon tűnődnél, milyennek kell lennie ahhoz egy fiúnak, hogy felfigyeljenek rá a lányok.
Gyermek: Igen. Valami miatt én nem tetszem nekik, de nem tudom, miért.
Anya: Bizonytalan vagy, és nem tudod, mitévő legyél.
Gyermek: Pontosan! A legutóbb próbálkoztam Heninél, de mintha meg sem hallott volna.
Anya: Attól tartasz, láthatatlan vagy számukra.
Gyermek: Igen! Pedig mindig figyelek a megjelenésemre. Talán jobb lenne, ha kihúznám magam, mert azért elégé bugyuta a testtartásom.
Anya: Úgy hallom, találtál egy megoldást.
Gyermek: Igen! És eszembe is jutott, hogy a múltkor annyira boldog voltam, hogy jókedvűen sétáltam a folyosón és azért páran rám néztek.
Anya: Úgy érzed, amikor kihúzod magad, és árad belőled a jókedv, többen észre vesznek.
Gyermek: Igen! Holnap a suliban ki is próbálom ezt, mert Heni nagyon tetszik nekem. Majd mondok neki egy viccet, úgy is sok jót tudok.

A fenti párbeszéd jól tükrözi, hogy a szülő megfelelően olvasta gyermeke mondandójának mögöttes érzéseit. Arra reagált és azt mondta ki, amit a gyermek nem tudott megfogalmazni.

A fiatal aztán saját magának adott ölteteket. Ellenben az első példával, ahol a beszélgetés azzal véget ért, hogy a szülő saját magáról beszélt. Pozitív értékelést adott neki, de nem várta meg, míg a gyermek rájön arra, mi is valóban a probléma forrása.

Az értő figyelem lényege pontosan az, hogy a fogadó – jelen esetben a szülő – megpróbálja megérteni, hogy mit érez asz üzenő – jelen esetben a gyermek.

A Viharmentes kamaszkor program lehetőséget nyújt számodra ahhoz, hogy elsajátítsd ezt a módszert. Illetve további technikákat, amiknek a hatására mérséklődik a közted és a gyermeked között kialakuló konfliktusok száma. Emellett megtudod azt is, hogyan lehet nagyobb együttműködésre ösztönözni a sokszor lázadó kamaszodat.

Viharmentes kamaszkor - Tematikus csoport képe

A részleteket a linkre kattintva éred el:

Viharmentes kamaszkor

Bejegyzés kelt: 2023.09.21.

Képek forrása:
canva.com

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Rettenetes kamaszévek

Rettenetes kamaszévek

Sok szülő tartja a kamaszkort egy borzalmas időszaknak, egy végeláthatatlan káosznak, amiben a gyermek mindent akar, csak együttműködni nem... A legtöbb pszichológus, illetve a pszichológiát oktató szerint a kamaszoknak lázadniuk kell. Ez a fejlődésük része, így...

Egy építő hozzáállás

Egy építő hozzáállás

A gyerek egészséges fejlődése érdekében minden szülő arra törekszik, hogy megadja a sajátjának, amit csak lehet. Sokan a tárgyi feltételek biztosításában látják a megoldást ahhoz, hogy a gyermek jól érezze magát. A pszichológia több ízben alátámasztotta, hogy az...

Amikor mindig a szülő dönt

Amikor mindig a szülő dönt

Minden gyerek kihozza a szüleit a sodrából. Ez a gyermekilét velejárója. A legtöbben ilyenkor a gyerekkorukban megtanult tekintélyelvű módszereket alkalmazzák. Sokan nem tudják, milyen belső folyamatokkal jár az, amikor rákényszerítenek a gyerekeikre bizonyos...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .