Szüleink sorsa

Szüleink sorsa kiemelt kép

„A szülők nem voltak rosszak. Egyszerűen maguk is megsebzett gyerekek voltak.”

Azért tartom találónak J.Bradshaw gondolatát, mert egy olyan tényre mutat rá, amit sokan nem vesznek észre.

Hány olyan család van, ahol a gyerek távolságot tart egyik, vagy másik szülőjétől? Vagy hány olyan szülő van, aki száműzi magát a saját családjából és nem, vagy csak alig közeledik a gyerekéhez?

Mi az oka mindennek?

Egyrészt a múlt, és azok a minták, amiket szüleink magukba szívtak a nagyszüleinktől. Másrészt a felnőtt saját döntése, mellyel engedi, hogy a sértettség, a harag és a bűntudat beárnyékolja ezt a kapcsolatot.

Mik a lehetőségeink ennek rendezéséhez?

A szülő-gyermek kapcsolat minősége oly sok mindent determinál a felnőtt életben! A magszemélyiségünk őrzi a gyerekkori élményeket és emlékeket. Azokat is, amik a kellemetlen érzésekről – vagyis a gyerekkorunk hiányosságairól, irreális elvárásairól, igényeink elutasításáról és meg nem értettségéről szólnak.

🔸 Nyílt kommunikáció

Lehetőséged van őszintén beszélgetni a szüleiddel és vállalni azokat a dolgokat, amik nem estek jól Neked gyerekként. Rendelkezel minden ehhez szükséges bátorsággal, készséggel és erőforrással!

🔸 Határok felállítása

Lehetőséged van határokat állítani és megszabni a velük való kapcsolattartás mértékét. Azt, hogy hányszor beszélsz velük, milyen gyakorisággal keresed őket, vagy épp azt, hogy ők milyen rendszereséggel avatkozzanak bele az életedbe.

🔸 Megbocsátás

Mindemellett tudsz hozni egy döntést, egy elhatározást, hogy lemondasz minden bosszúvágyadról és elégtételedről, és megbocsátasz neki, vagy nekik. A megbocsátástól nem fog megváltozni a múltad, azonban lekerül az emlékeidről jópár kellemetlen érzés, amitől elsősorban Neked lesz könnyebb!

🔸 Szülői eszköztár bővítése

A szüleidtől látott és a példájuk által eltanult minták frissítésére is van lehetőséged! Számtalan könyv nyújt ehhez segítséget, vagy jelentkezhetsz a szülőcsoportomra is, ahol kipróbált és hatékony módszerekkel bővül a szülői eszköztárad.

Szülőcsoport saját szerkesztésű képe

A csoportfoglalkozásokon két alkalommal is beszélgetünk arról, hogy milyen módszerekkel és technikákkal lehet együttműködésre ösztönözni a gyerekeket.

Kattints az alábbi linkre és ismerd meg a szülőcsoport részleteit.

Bejegyzés kelt: 2023.05.09.

Képek forrása:
canva.com és saját szerkesztés

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Így érd el, hogy szépen kérjen

Így érd el, hogy szépen kérjen

Egy elv, ami akár a gyermeknevelés egyik alaptörvénye is lehetne. Egyszerű igazság ez, aminek a hatására úgy fog viselkedni a gyereked, ahogy reméled. Személyesen tapasztaltam, mennyire fontos a szülők számára, hogy a gyerek udvarias stílusban kommunikáljon vele. Azaz...

3 mód, hogy kamaszod ne vegyen semmibe

3 mód, hogy kamaszod ne vegyen semmibe

A gyermeked kikerget a világból azzal, hogy semmibe veszi a mondandód? A cikkben 3 tippet is megismerhetsz, amivel elérheted, hogy figyeljen rád. Igazán bosszantó, amikor a kamaszkorú gyermeked figyelmen kívül hagyja, amit mondasz neki. Pontosabban azokat meghallja,...

Hogyan beszélj a szexről tini gyermekeddel?

Hogyan beszélj a szexről tini gyermekeddel?

Szülőként kényelmetlen lehet számodra annak elfogadása, hogy fiatal gyermeked, akit születése óta nevelsz, szexuális késztetésekkel rendelkező fiatallá érett. A cikkből megtudhatsz 4 tippet, hogy könnyebben tudj beszélgetni vele a szexről, és a szexuális vágyairól. A...

0 hozzászólás