Szüleink sorsa

Szüleink sorsa kiemelt kép

„A szülők nem voltak rosszak. Egyszerűen maguk is megsebzett gyerekek voltak.”

Azért tartom találónak J.Bradshaw gondolatát, mert egy olyan tényre mutat rá, amit sokan nem vesznek észre.

Hány olyan család van, ahol a gyerek távolságot tart egyik, vagy másik szülőjétől? Vagy hány olyan szülő van, aki száműzi magát a saját családjából és nem, vagy csak alig közeledik a gyerekéhez?

Mi az oka mindennek?

Egyrészt a múlt, és azok a minták, amiket szüleink magukba szívtak a nagyszüleinktől. Másrészt a felnőtt saját döntése, mellyel engedi, hogy a sértettség, a harag és a bűntudat beárnyékolja ezt a kapcsolatot.

Mik a lehetőségeink ennek rendezéséhez?

A szülő-gyermek kapcsolat minősége oly sok mindent determinál a felnőtt életben! A magszemélyiségünk őrzi a gyerekkori élményeket és emlékeket. Azokat is, amik a kellemetlen érzésekről – vagyis a gyerekkorunk hiányosságairól, irreális elvárásairól, igényeink elutasításáról és meg nem értettségéről szólnak.

🔸 Nyílt kommunikáció

Lehetőséged van őszintén beszélgetni a szüleiddel és vállalni azokat a dolgokat, amik nem estek jól Neked gyerekként. Rendelkezel minden ehhez szükséges bátorsággal, készséggel és erőforrással!

🔸 Határok felállítása

Lehetőséged van határokat állítani és megszabni a velük való kapcsolattartás mértékét. Azt, hogy hányszor beszélsz velük, milyen gyakorisággal keresed őket, vagy épp azt, hogy ők milyen rendszereséggel avatkozzanak bele az életedbe.

🔸 Megbocsátás

Mindemellett tudsz hozni egy döntést, egy elhatározást, hogy lemondasz minden bosszúvágyadról és elégtételedről, és megbocsátasz neki, vagy nekik. A megbocsátástól nem fog megváltozni a múltad, azonban lekerül az emlékeidről jópár kellemetlen érzés, amitől elsősorban Neked lesz könnyebb!

🔸 Szülői eszköztár bővítése

A szüleidtől látott és a példájuk által eltanult minták frissítésére is van lehetőséged! Számtalan könyv nyújt ehhez segítséget, vagy jelentkezhetsz a szülőcsoportomra is, ahol kipróbált és hatékony módszerekkel bővül a szülői eszköztárad.

Szülőcsoport saját szerkesztésű képe

A csoportfoglalkozásokon két alkalommal is beszélgetünk arról, hogy milyen módszerekkel és technikákkal lehet együttműködésre ösztönözni a gyerekeket.

Kattints az alábbi linkre és ismerd meg a szülőcsoport részleteit.

Bejegyzés kelt: 2023.05.09.

Képek forrása:
freepick.com és saját szerkesztés

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Egy módszer a büntetés elkerüléséhez

Egy módszer a büntetés elkerüléséhez

Ebben a cikkben a büntetés témájáról olvashatsz. Lentebb ismertetek egy alternatív lehetőséget is, amit bátran alkalmazhatsz ehelyett a módszer helyett. Rögtön az elején dr. Fitzhugh Dodson amerikai klinikai pszichológus meglátásával kezdek. Véleménye szerint: „A...

Mit tehetsz fenyegetés vagy figyelmeztetés helyett?

Mit tehetsz fenyegetés vagy figyelmeztetés helyett?

A cikkben két gyermeknevelési módszert, a figyelmeztetést és a fenyegetést vizsgálom meg. Olvass tovább, ha kíváncsi vagy, milyen technikát lehet ezek helyett alkalmazni. Árnyalatnyi a különbség a kettő között, azonban érezhető, hogy a fenyegetés nehezebb kijelentés a...

Támpontok válásról szülőknek és gyerekeknek

Támpontok válásról szülőknek és gyerekeknek

A cikkben a válás témáját járom körbe. Leginkább arra fókuszálok, hogy olyan technikákat és lehetőségeket ismertessek, amik szülőknek és gyerekeknek is támaszt nyújthatnak ebben a feszült és fájdalmas helyzetben. A cikk végén egy 4 oldalas letölthető anyagot találsz,...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .