Mit tehetsz fenyegetés vagy figyelmeztetés helyett?

Fenyegetés és figyelmeztetés helyett

A cikkben két gyermeknevelési módszert, a figyelmeztetést és a fenyegetést vizsgálom meg. Olvass tovább, ha kíváncsi vagy, milyen technikát lehet ezek helyett alkalmazni.

Árnyalatnyi a különbség a kettő között, azonban érezhető, hogy a fenyegetés nehezebb kijelentés a gyermek megélése szerint. Alább hozok is pár példát. Arra kérlek, hogy miközben olvasod ezeket a mondatokat, legyél Te az a gyerek, aki fogadja őket. Aztán vizsgáld meg, milyen érzések és gondolatok alakultak ki benned az alábbi mondatok hatására:

  • „Ne a pulcsid ujjába töröld az orrod! Tiszta kosz lesz tőle!”
  • „Nagyon megbánod, ha megeszed az összes sütit!”
  •  „Ha nem pakolsz el, mire tízig számolok, kidobom az összes játékodat!”
  • „Ha nem veszed fel a bukósisakodat, odaadom másnak a biciklidet.”
  • „Ha még egyszer szórod a homokot, hazamegyünk.”

A szülő oldala

Ezek a mondatok valójában azt jelentik, hogy mivel a szülő tehetetlennek érzi magát, ezért beveti a felnőtt tekintélyét. Így alakulnak ki a hatalmi játszmák… Amikor a gyermek személye belecsúszik az ellenség szerepébe, aki nem hajlandó megtenni azt, ami a szülő szerint a legjobb lenne, akkor jön a figyelmeztetés, vagy a megfenyegetés, hogy végre megoldódjon a konfliktusos helyzet.

A tehetetlenség érzésén kívül, vagy a mellett, ezek az üzenetek azért hangozhatnak még el, mert a szülő gyerekként ezeket a gyermeknevelési technikákat tanulta el a saját szüleitől, vagy más meghatározó személyektől. Kritikus helyzetekben pedig ezek a módszerek jutnak az eszébe, habár gyerekként ő sem biztos, hogy ezek hatására rögtön és boldogan együttműködött.

Ezek a folyamatok nem tudatos szinten zajlanak, hiszen egyik szülő sem tudatosan tekint a saját gyerekére ellenségként! A tehetetlenség érzése a legborzalmasabb, ami átjárhat egy személyt. Hiszen emiatt az emberek nem tudnak kapcsolódni a bennük rejlő erőforrásokhoz, és más kreatívabb problémamegoldási ötletekhez. Így tehát a kellemetlen érzelmeiktől vezérelve fejezik ki magukat, illetve tevékenykednek.

A gyermek megélése

Két különböző reakció alakulhat ki a gyermekekben.

1. A finomabb lelkületű gyerekek könnyen félénké és megalázkodóvá válhatnak, hiszen megijednek a föléjük tornyosuló erőtől és nem is akarják, hogy megfosszák őket azoktól a tárgyaktól, vagy tevékenységektől, melyek kedvesek a számukra, illetve amik jó érzéssel töltik el őket.

2. Előfordulhat azonban is – főleg, ha egy hevesebb természetű gyerkőcről van szó –, hogy próbára teszi a szülői fenyegetés elszántságát. Direkt olyan tevékenységet csinál, melyekkel provokálja szüleit, hogy lássa, valójában milyen következményekkel is jár a viselkedése.

Átkeretezés…

Általában a szülők többsége azért alkalmazza ezeket a módszereket, mert gyermekeik szokásrendje még alakulóban van és bosszantó, ha számtalanszor el kell ismételni valamit; míg végül elfogy a türelmük.

Közelítsük meg máshonnan a kérdést: egy felnőtt embernek 21 napra, azaz 21 napi rendszeres ismétlésre van szüksége ahhoz, hogy egy új szokás beépüljön a mindennapi életébe. Azonban csak 4 hónap eltelte után várható, hogy az újonnan bevezetett szokás zsigeri színtűvé váljék benne, és a változás a személyiségben is megmutatkozzon.

A gyerekeknek több toleranciára, több időre és többszöri emlékeztetőre van szükségük ahhoz, hogy azt a rengeteg szokást átlássák és megfelelő módon alkalmazzák, amivel nap, mint nap szembesítik őket.

Milyen módszert alkalmazz fenyegetés vagy figyelmeztetés helyett?

Informáld a következő kellemesebb tevékenységről!

Ahelyett, hogy figyelmeztetnéd, vagy megfenyegetnéd, inkább vezesd rá arra, hogy a kellemetlen feladat elvégzése után, milyen kellemes tevékenység vár rá. Amikor ezt teszed, abban is segítesz neki, hogy mélyüljön és rögzüljön benne az adott szokás.

A korábbi példák átfogalmazása:

  • „Miután megtörölted az orrod egy zsebkendővel, folytathatod a gyurmázást.”
  • „Amint megmostad a kezed süti evés után, építkezhetsz tovább a legóval.”
  • „Miután elpakoltad a játékaidat, elolvasom az esti mesét.”
  • „Amint felvetted a bukósisakodat, odatekerhetsz apához, aki ott áll a fagyizó mellett.”
  • „A homokot lapátolni szokás. Amint lesöpörted a kezedről a homokot, mehetsz csúszdázni. Most épp kevesen használják.”

Ezek a mondatok az adott helyzetre vonatkoznak: szerepel bennük az a tevékenység, vagy az adott tárgy, amihez a szokás fűzhető. Lássuk be, hogy például a játékok összepakolása igen kevés gyermeknek okoz kellemes érzést, hiszen hogyha tehetnék, millió óráig játszanának. Amikor azonban megtudják, hogy a kellemetlen tevékenység után (játékok összepakolása) milyen kellemes tevékenység vár rájuk, motiváltabbakká válhatnak az együttműködésre.

Szülőcsoport saját szerkesztésű képe

A csoportfoglalkozásokon két alkalommal is beszélgetünk arról, hogy milyen módszerekkel és technikákkal lehet együttműködésre ösztönözni a gyerekeket.

Kattints az alábbi linkre és ismerd meg a szülőcsoport részleteit.

Bejegyzés kelt: 2022.11.17.

Képek forrása:
saját szerkesztés
és freepick.com

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Szüleink sorsa

Szüleink sorsa

„A szülők nem voltak rosszak. Egyszerűen maguk is megsebzett gyerekek voltak.” Azért tartom találónak J.Bradshaw gondolatát, mert egy olyan tényre mutat rá, amit sokan nem vesznek észre. Hány olyan család van, ahol a gyerek távolságot tart egyik, vagy másik...

Egy módszer a büntetés elkerüléséhez

Egy módszer a büntetés elkerüléséhez

Ebben a cikkben a büntetés témájáról olvashatsz. Lentebb ismertetek egy alternatív lehetőséget is, amit bátran alkalmazhatsz ehelyett a módszer helyett. Rögtön az elején dr. Fitzhugh Dodson amerikai klinikai pszichológus meglátásával kezdek. Véleménye szerint: „A...

Támpontok válásról szülőknek és gyerekeknek

Támpontok válásról szülőknek és gyerekeknek

A cikkben a válás témáját járom körbe. Leginkább arra fókuszálok, hogy olyan technikákat és lehetőségeket ismertessek, amik szülőknek és gyerekeknek is támaszt nyújthatnak ebben a feszült és fájdalmas helyzetben. A cikk végén egy 4 oldalas letölthető anyagot találsz,...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .