,,Semmi baj” helyett

Semmi baj helyett

A legáltalánosabb gyermek megnyugtató válasz a „Semmi baj!”. Olyan reakció ez, amit mindannyian a szüleinktől és a nagyszüleinktől hallottunk.

Azóta a világ sokat változott: nagyobb arányban fejezzük ki az érzéseinket és egyértelműbbé bált, melyik mondat üzenete lesz negatív, vagy pozitív. A „Semmi baj” egy teljesen negatív mondat!

A semmi jelentése azt üzeni, hogy a gond és az élet sem létezik. Tehát tagadja a vagyok igazságát. Nincsen semmi, azaz nem létezik, nincs.

A baj üzenete: probléma, gond, hogy valami nem oké, hogy valami rossz.

Tehát ez a mondat 2 negatív szót tartalmaz. Ezeket a szavakat használják sokan arra, hogy csillapítsák gyermekeik bánatát.

Ha az elemzésem felnyitotta a szemed, akkor van egy jó hírem. Ez a mondat két kommunikációs eszközzel is helyettesíthető.

„Minden rendben van!”

Ebben a mondatban mind a 3 szó pozitív üzenetet közvetít. Biztosan hallottál már róla, hogy a gyerekeknek igen érzékeny receptoraik vannak. Ezeknek a segítségével arra reagálnak, amit a szülő kifejez.

A „Semmi baj” negatív érzelmi töltése miatt nagyobb eséllyel kezdenek sírásba, mint a „Minden rendben van” mondat hatására.

Ennek oka, hogy ez a kommunikációs eszköz nem a sajnálkozást fejezi ki, hanem a hitedet. Azt üzened vele, hogy elhiszed, hogy a gyerkőcöd túl tud lendülni azon a dolgon, ami miatt szomorkodik.

Kérdezd meg tőle: „Hogy érzed magad?”

Például ha elesik, és erre azt a reakciót kapja, hogy „Semmi baj”, akkor bizony elkezdhet sírni, amiből sok szülő arra következtethet, hogy a gyerek nagyon megütötte magát. Ez pedig nagy fájdalommal jár.

Ha azt kérdezed meg tőle, hogyan érzi magát, akkor arra ösztönzöd, hogy befelé figyeljen és mérje fel ő magam a saját állapotát. Meghagyod neki azt az önálló döntést, hogy elmondja és a maga módján kifejezze, hogy például az esés milyen hatást gyakorolt rá. Vagyis mit okozott neki. Nem te adod a válaszod, hanem figyelsz az övére. Emellett elősegíted, hogy felelősséget vállaljon a saját problémája miatt.

Bejegyzés kelt: 2023.11.04.

Kép forrása:
canva.com

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Így érd el, hogy szépen kérjen

Így érd el, hogy szépen kérjen

Egy elv, ami akár a gyermeknevelés egyik alaptörvénye is lehetne. Egyszerű igazság ez, aminek a hatására úgy fog viselkedni a gyereked, ahogy reméled. Személyesen tapasztaltam, mennyire fontos a szülők számára, hogy a gyerek udvarias stílusban kommunikáljon vele. Azaz...

3 mód, hogy kamaszod ne vegyen semmibe

3 mód, hogy kamaszod ne vegyen semmibe

A gyermeked kikerget a világból azzal, hogy semmibe veszi a mondandód? A cikkben 3 tippet is megismerhetsz, amivel elérheted, hogy figyeljen rád. Igazán bosszantó, amikor a kamaszkorú gyermeked figyelmen kívül hagyja, amit mondasz neki. Pontosabban azokat meghallja,...

Hogyan beszélj a szexről tini gyermekeddel?

Hogyan beszélj a szexről tini gyermekeddel?

Szülőként kényelmetlen lehet számodra annak elfogadása, hogy fiatal gyermeked, akit születése óta nevelsz, szexuális késztetésekkel rendelkező fiatallá érett. A cikkből megtudhatsz 4 tippet, hogy könnyebben tudj beszélgetni vele a szexről, és a szexuális vágyairól. A...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .