Engedélyezve! Komolyan?

Engedélyezve! Komolyan?

Hogyan légy együttműködő a párkapcsolatodon belül engedélyek kérése nélkül? Ebből a cikkből ez is kiderül. 😉

A napokban kaptam el egy beszélgetést, ami két munkatárs között zajlott.

Férfi: Oh, én már délben a söröcskémet szeretném szürcsölni a kocsmában. Nem akarok már itt lenni a munkahelyemen!

: Engedélyezte az asszony?

Nem figyeltem tovább a párbeszédre, mert a nő kérdése kicsapta nálam a biztosítékot.

Előre szólok, hogy a cikk stílusa itt-ott provokáló jellegű lesz, mert kezd betelni a poharam azzal, hogy a 21.században az abnormalitás kezd normálissá válni.

A bejegyzésemben az engedélykérő magatartást vizsgálom meg, és ennek az elhagyásához ismertetek két technikát.

Milyen okokból vagy céllal tesszük bele a párunkat a gondviselőnk szerepébe?! Milyen céllal?! Hiszen még kiskorunkban kellett ENGEDÉLYT kérnünk a szüleinktől. Tehát kivel is mossuk össze a párunkat tudatosan, vagy tudattalanul?

amennyiben mi vagyunk a döntéshozók:

Mi okból hatalmazzuk fel magunkat arra, hogy bírókká váljunk és ítéletet hozzunk egy szükséglet felől, ami egy szerettünk jóllétéhez járulna hozzá?

Röviden: Mi okból válunk bírókká?!

Ha úgy érzed, túlságosan végletesen állok hozzá a témához, akkor igazat fogok adni Neked! Nem fogok Veled vitatkozni!

Szakmai berkekben sokan azon az állásponton vannak, hogy a párkapcsolaton belül is van ökölharc, ami azért vált ki belőlem ellenérzéseket, mert meggyőződésem, hogy harcolni a háborúban kell az ellenségeinkkel, nem pedig a társunkkal, aki jó eséllyel mellettünk áll, és aki mellett elköteleztük magunkat!

Teljesen lényegtelen, milyen okból tettük bele magunkat, vagy a párunkat egyik vagy másik szerepbe. Nem számít, mert az az ok, csak egy hatalmas nagy hazugság. Egy téves magyarázat, amit elhittünk, és amivel becsapjuk saját magunkat.

Akarod tudni, hogyan légy együttműködő a pároddal anélkül, hogy bármekkora mértékű engedélyt kérnél tőle?

Tudom jól, hogy a kapcsolaton belüli egyezségek teljesen egészségesek és szükségesek is. Mindemellett az a nagyszerű hírem, hogy mindent meg lehet fogalmazni másképp!

Esetleg Te is belecsúsztál már az ilyen jellegű kérdésekbe?

  • Elmehetek sörözni a haverokkal?
  • Vehetek még egy pár cipőt?
  • Szedhetek még egy adaggal a levesből?

Íme az első technika, ami egy kommunikációs eszköz. Leszögezem, hogy a bejegyzésem az engedélyt kérő magatartásról szól, nem pedig a különböző szenvedélyekről.

Engedélyek kérése helyett közölj inkább tényeket és tartsd meg magadnak a saját életed feletti kontrollt! Mielőtt úgy éreznéd, hogy ez egy önző módszer, hozok jópár példát, hogy érthető és érezhető legyen, mire gondolok!

Például:

  • Drágám, elmegyek holnap délután sörözni a haverokkal.
  • Szükségem van egy új cipőre, ezért veszek egyet.
  • Drágám, mennyei ez a leves, szedek még belőle!
  • A hétvégén átmegyek a szüleimhez!
  • Leülök ide melléd, hogy átkaroljalak.
  • Veszek neked pár zoknit, mert látom, hogy sok tönkrement.

Tényeket közöltél, nem pedig kérvényt nyújtottál be. Kérlek, tartsd szem előtt, hogy attól, hogy párkapcsolatban élsz, még van saját életed, ami felett Te rendelkezel, nem pedig a párod! Te vagy a felelős azoknak a szükségleteknek a kielégítésért, amik hozzá járulnak a jóllétedhez. Maximálisan jogod van mindenhez, ami jól esik Neked, és amivel nem sértesz, vagy nem bántasz meg másokat és mások határait.

Emellé van egy másik technika is, aminek a bónuszajánlat nevet adtam. Azt javaslom – persze aztán azt csinálsz, amit jónak gondolsz –, hogy ha teheted, a kettő technikát, vagyis kommunikációs eszközöket együtt alkalmazd.

A bónuszajánlat technika arról szól, hogy figyelembe veszed, hogy ketten együtt vagytok jelen az életedben, és a tényed mellé, teszel egy ajánlatot is. Aztán meghagyod a párodnak, hogy a szabad akarata jogán úgy dönthessen, ahogyan neki jól esik.

Ehhez a technikához is megadok pár példát:

„Drágám, elmegyek holnap délután sörözni a haverokkal. Mit szólnál hozzá, ha a hétvégén elmennénk abba az étterembe, amiről a múltkor meséltél?”

Mit fejeztél ki ezzel? Azt, hogy tisztában vagy vele, hogy jogod van a saját szabad idődhöz, amit azzal töltessz, ami jól esik Neked. E mellé azt is érzékeltetted, hogy fontos számodra a kettőtök kapcsolata és azzal is akarsz foglalkozni, arra is akarsz időt szentelni.

„Szükségem van egy másik cipőre, ezért veszek egyet. Ebben az új cipőben megyek Veled arra a koncertre a hétvégén. Majd meghívlak egy korsó sörre.”

Itt mi történt? Kifejezted, hogy tudsz és akarsz is magadról gondoskodni, és a párod kedvében is akarsz járni, mert tudod, hogy nagyon szereti a sört.

„Drágám, mennyei ez a leves, szedek még belőle. Miután pedig jóllaktam, vállalom a mosogatást!”

Tehát bókoltál, plusz beletetted a Te részedet is a főzési folyamatokba, hiszen főzni és enni mosogatás nélkül elképesztően pazarló módon lehet. Ezzel a „bónuszajánlattal” pedig azt is erősíted benne, hogy egy csapat vagytok.

Remélem, hogy egyértelmű volt mind a két ismertetett technika.

2023.november 19-én létrehoztam egy csatornát a youtube platformján: Házisárkány Stop, ahol kifejezetten párkapcsolati témájú videókat találsz. Többek között ezt a bejegyzést is feltöltöttem, aminek a videója itt 👇 van. 🙂

Bejegyzés kelt: 2023.12.15.

Képek forrása:
canva.com és saját szerkesztés

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

A kezdeményezés alaptörvényei

A kezdeményezés alaptörvényei

Úgy döntöttem, hogy készítek egy bejegyzést a kezdeményezésről. Nem apróztam el a dolgot, 3 fontos tényt is megosztok veled erről. Igazán szerencsés nő vagyok, mert elmondhatom, hogy az eddigi életem során 5 férfi szólított le az utcán. Azt gondolom, hogy ez egy...

Interjú: Az Otthoni sárkánytartás lehetőségei

Interjú: Az Otthoni sárkánytartás lehetőségei

A Szeged a Mindenem hírportál megkeresett, mert kíváncsi volt a Házisárkány projektemre. Erről beszélgettünk most a szerkesztővel, Tuska Árpáddal. Árpi: A házisárkány jelzőt azokra a nőkre használjuk, akik valamiért uralkodni akarnak párjukon, bár ez nem csak a női...

Az elutasítás árnyoldalai

Az elutasítás árnyoldalai

A mai cikk egy igen komoly témáról szól. Talán nem is gondoltad volna, hogy ennek a reakciónak milyen szintjei vannak, és milyen hatást gyakorol a másik félre... Olyan sokféle elutasítás létezik a világon! Mi most a párkapcsolaton belüliekre fókuszálunk. A teljesség...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .