Így érd el, hogy szépen kérjen

Így érd el, hogy szépen kérjen

Egy elv, ami akár a gyermeknevelés egyik alaptörvénye is lehetne. Egyszerű igazság ez, aminek a hatására úgy fog viselkedni a gyereked, ahogy reméled.

Személyesen tapasztaltam, mennyire fontos a szülők számára, hogy a gyerek udvarias stílusban kommunikáljon vele. Azaz szépen kérjen tőle bizonyos dolgokat.

Ezt az elvárást nem csak az oviban vagy a bölcsiben hallottam, hanem a baráti körömben is tapasztaltam.

Egyetlen egy kérdésem van:

Te milyen mintát nyújtasz számára, ami által eltanulhatná tőled ezt a kommunikációs stílust?

Ha hallja Tőled, akkor előbb-utóbb reprodukálni fogja, mert azonosul vele, a magáévá teszi és a folyamat eredménye, hogy ő is mondja.

De ha nem hallja Tőled, csak a nyaggatást hallja, akkor nem lesz benne semmi belső késztetés. Nem fogja őt semmi sem motiválni belülről arra, hogy udvariasan kérjen.

A szülői minta ugyanis óriási hatással van a gyerekekre. Sokkal jobban hat rájuk az, ahogyan a szülők viselkednek, mint az, amit mondanak. Tehát az, amire szavaikkal tanítják őket. Természetesen más hatások is érvényesülnek a gyerekek életében, de elsődleges gondozóik (szüleik) vannak rájuk a legkorábbi és legjelentősebb benyomásokkal.

Ez az elv nem csak az udvariasságra vonatkozik, hanem mindenre! Arra, ahogyan bánsz a pároddal, a pénzzel, ahogyan viszonyulsz a munkádhoz, a barátaidhoz és egyéb rokonaidhoz. Minden, amit lát Tőletek, szüleitől, az sokkal nagyobb igazság a számára, mint azok a szavak, amikkel bizonyos magatartás gyakorlására akarjátok őt motiválni.

Üdvözöllek!

Kövesd a facebook oldalam, hogy első kézből értesülj az újdonságokról. smile

Dallos Mónika vagyok. Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem. Cikkeimmel és csoportjaimmal támogatni akarlak abban, hogy minél több információval és módszerrel rendelkezz ahhoz, hogy egyről a négyre juss. Remélem, találtál valami hasznosat ehhez ebben az írásomban.

Hasonló bejegyzések

Rettenetes kamaszévek

Rettenetes kamaszévek

Sok szülő tartja a kamaszkort egy borzalmas időszaknak, egy végeláthatatlan káosznak, amiben a gyermek mindent akar, csak együttműködni nem... A legtöbb pszichológus, illetve a pszichológiát oktató szerint a kamaszoknak lázadniuk kell. Ez a fejlődésük része, így...

Egy építő hozzáállás

Egy építő hozzáállás

A gyerek egészséges fejlődése érdekében minden szülő arra törekszik, hogy megadja a sajátjának, amit csak lehet. Sokan a tárgyi feltételek biztosításában látják a megoldást ahhoz, hogy a gyermek jól érezze magát. A pszichológia több ízben alátámasztotta, hogy az...

Amikor mindig a szülő dönt

Amikor mindig a szülő dönt

Minden gyerek kihozza a szüleit a sodrából. Ez a gyermekilét velejárója. A legtöbben ilyenkor a gyerekkorukban megtanult tekintélyelvű módszereket alkalmazzák. Sokan nem tudják, milyen belső folyamatokkal jár az, amikor rákényszerítenek a gyerekeikre bizonyos...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .