Visszajelzések – Szülőcsoport

Itt tudod elolvasni a teles visszajelzéseket a Szülőségre fel! – Eszközbővítés felsőfokon programról.

Kattints a névre, vagy a név melleti nyilcskára és megjelenik a személy teljes véleménye.

M. N. értékelése

„Nagyon nagy tanúlsága a programnak, hogy bízzak a gyermekem ítélő képességében, és abban, hogy tudja mi a helyes. Ezt teszteltem is több alkalommal és bizonyította, hogy tudja mi a helyes, és lehet nem abban a pillanatban csinálja meg amikor én kérem, de ő maga tempójában, de helyesen fog cselekedni. És ez az ő fejlődése szempontjából sokkal hasznosabb, mint abban a helyzetben azonnal engedelmesen viselkedjen.

Elsősorban arra jöttem rá mennyire csípőből, gondolkodás nélkül osztogatom néha az utasításokat. A legegyszerűbben a „Ne fuss ki az útra!”parancs helyett a „Maradj mellettem!” egyszerű és egyértelmű felszólítás sokkal, de sokkal hatékonyabb már szinte kérés inkább, mint parancs.

Amit kaptam, úgy gondolom annak a képessége, hogy egy egy szituációt valahogy kívülről tudjam megfigyelni. Megpróbáljam magam kivonni abból az érzelmi szituációból, és így higgadtan, felnőtt én állapotból sokkal jobban meg tudom oldani a helyzetet.

Egyébként a napokban igazán próbára tett a kisfiam, és azt gondolom nem is mindig reagáltam jól egyes helyzetekben. De ebben csak az a jó, hogy tudom, hol hibáztam, hogy tudom mi lett volna a helyesebb reakció, előtte max éreztem, hogy valami nem ok, de nem tudtam megfogalmazni mi lett volna a helyes.

Nekem soha nem volt célom egy olyan gyereket nevelni, aki bármilyen körülmények között egy engedelmes robottá változik át és mindent azonnal végrehajt. Velem meg lehet beszélni sokmindent, lehet egyezkedni, ha el tudja mondani ő miért szeretné másképp, hajlandó vagyok változtatni, Nem gondolom, hogy ettől szülői tekintélyem csorbát szenvedne. Ez a program ebben csak megerősített, hogy jó úton járok. A  21dik században a mai gyerekeket nem lehet úgy nevelni mint minket anno a szüleink, ezt eddig is tudtam, és azt tudtam, hogy nem lehet mintákat átvenni, hanem ki kell alakítani a saját stratégiánkat, és bízni benne, hogy be fog válni.

Több embernek meséltem a programról, és nehéz volt elmesélni mit is takar ez a módszer. Mert egy egy konkrét példa akár nevetségesen is hangzik, hogy pl kerüljük a „Miért” kérdéseket, a „De” folytatású mondatokat. Mert ezek kiragadott dolgok egy egészből. Közben állt össze nekem is a kép, és összegezve úgy fogalmaznám már meg, hogy a tanfolyam abban segített, hogyan neveljek egy együttműködő gyereket. Mert ez a lényege, és a befektetett energia hosszú távon fog megtérülni, de meg vagyok győződve róla, hogy működni fog.”

Ábrahám János visszajelzése

„Nagyon jól éreztem magam az egész folyamatban. Nagyon sok olyan dologra mutattál rá, amit minden szülő alkalmaz vagy mond a gyermekének/gyermekeinek és pont a fordítottját jelentik számukra, vagy mélyebb tudatalattiban a felnőttkorra is kiható eredményként vonulnak velük végig majd életük során.

Sok olyan ráismeréssel találkoztam, amit az én szüleim is alkalmaztak és vinném tovább, de igazából nem jó módszer a gyereknevelésben.

Az önmagunkban nehezen módosítható, de rossz módszerek megváltoztatásához kaptunk rengeteg új ötletet.”

V.-L. M. véleménye

A szülő visszajelzése jelenleg begyűjtés alatt. Feltöltése folyamatban.

Karas Bettina véleménye

„Azért jelentkeztem a kurzusra, mert felkeltette az érdeklődésemet a téma. Hasonló jellegű tanulmányokat, cikkeket sűrűn szoktam olvasni – amikor időm engedni, de érdekelt volna egy átfogóbb kurzus is.

Egyáltalán nem csalódtam, nagyon sokat adott az egész. Az első alkalmakkor az önismereti részek is nagyon tetszettek és igazán hasznosak voltak. Kicsit szkeptikus voltam a kártyákkal, de bevallom őszintén utólag azok voltak a legjobb alkalmak.

A Mónika által ismertetett módszerek pedig valóban nagyon ígéretesek. Egy kettőt már a gyakorlatban is sikerült alkalmazni, de úgy gondolom ez az egész egy teljesen más szemléletet ad és időt kell neki adni, hogy az ember megfelelően elsajátítsa azt.

Nagyon tetszik nekem ez az egész szemlélet és módszertan, úgy gondolom valóban hasznos tudást nyújt minden szülőnek 🙂 még akkor is, ha az ember néha úgy gondolja, nah ezt biztos nem fogom tudni alkalmazni.

Nagyon jó kis csoport jött össze, az elején még mindenki picit halkabb volt, de a végére úgy gondolom nagyon jól összeszoktunk és kedves ismerősökké váltunk. Remélem nem szakad meg ez a kapcsolat és tudunk még együtt tanulni a többiekkel. Személy szerint nekem nagyon jól esett néha kiszakadni a mindennapokból és más hasonló – vagy éppen teljes más – helyzetben lévő emberekkel beszélgetni. Nagyon tanúságosak voltak az ő történeteik is.

Az, hogy a kurzuson nem volt rossz válasz és tényleg bármiről lehetett kérdezni /beszélni különösen tetszett.

Néha picit úgy éreztem nagyon beszorít minket és Mónikát is az idő. Így csak annyi javaslatom lenne, hogy esetleg jobban szét lehet szedni az alkalmakat és nem 6, hanem esetleg 8 alkalmas csoportokat csinálni, így a témák kisebbek lesznek. Néha úgy éreztem 1-1 témára nem maradt elég idő (persze mi is sokszor elfecsegtük az időt) és még lett volna róla mit beszélni.

Összességében mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy új módszert megismerni – aztán nála van a lehetőség, hogy alkalmazza-e a gyakorlatban. Én személy szerint biztos fogom.”

C. B. értékelése

A szülő visszajelzése jelenleg begyűjtés alatt. Feltöltése folyamatban.

B.-Sz. N. visszajelzése

A résztvevő visszajelzése jelenleg begyűjtés alatt. Feltöltése folyamatban.