OH-Kártya

OH-Kártya alappakli

Az OH-kártyacsomagokat Moritz Egetmeyer pszichoterapeuta alkotta meg Ely Raman festőművész és számos egyéb szerző segítségével. Munkásságuk eredménye egy alternatív terápiás lehetőség, egy eszköz, mely segítségével könnyebbé válhat a terápiás segítő folyamat. Az OH-kártyák asszociációs kártyák és nem a jövő megjóslására valók. Abból a célból készültek, hogy segítségükkel szinte külső szemlélőként láthassunk rá a bennünk munkálkodó folyamatokra.

Az első pakli a 70’-es évek végén született meg. A képen látható OH-alapcsomag 88 miniatűr festménykártyát (képkártyákat) és 88 szókártyát tartalmaz. A velük való munka során a témához kapcsolódó érzések, gondolatok és intuíciók szabadon kifejezhetők. A kártyákkal történő beszélgetés során az ügyfél új kapcsolatokat, új következtetéseket vonhat le, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy átgondolja és egy másik nézőpontból közelítse meg alaphiedelmeit, feltevéseit.

A kártyák nem válaszokat adnak, hanem az asszociálás révén biztosítják a lehetőségét annak, hogy a kártyázó megtalálja az összefüggéseket az életében jelen lévő események, érzések, tapasztalatok között. Támogatják továbbá az önmagunkon való gondolkodást, és serkentik a saját érzések felfedezését másokkal kapcsolatban.

Forrás:
Németh Lóránd, Fodor Józsa: Inspiráció az asszociációs kártyákkal való munkához. Magánkiadás, Budapest, 2017.

2019 tavaszán találkoztam először az OH-kártyákkal, melyek annyira magával ragadtak, hogy 2019 nyarán elvégeztem az OH-Instruktori képzést. Majd részt vettem a Stressz és Kapcsolati témájú ráépített továbbképzésen is. Majd elvégeztem a  Belső gyermek képzést is.

Több alkalommal használtam a kártyákat a segítő hivatásom során és akkor, amikor rá akartam nézni egy-egy témámra. Személy szerint én azért rajongok az OH-kártyákért, mert amikor rájuk támaszkodom egy-egy elakadásom kapcsán, egyszerűvé válik a problémám. Meglátom magát az okot, lecsupaszítva az elmém által szőtt kombinálás hálótól, emiatt kezelhetőbbé válik a helyzet! 🙂 És hab a tortán, hogy mindezek után sokkal közelebb kerülök az elakadásom megoldásához! 😉

A véletlenül húzott OH-kártyák beszédesek

A kártyázásról

Az OH-kártyákkal egybekötött beszélgetés a következőképpen szokott zajlani:

  • Ha téma nélkül jössz, akkor az ismerkedő gyakorlatot vesszük elő és az OH alapkártyacsomaggal látunk hozzá az asszociáláshoz. Ez azt jelenti, hogy arról beszélsz, amit felhoz benned a kép és a szókártya. Egészen addig kérdezgetlek, amíg el nem jutunk a probléma megfogalmazásáig, a megerősítés és/vagy felszólítás kimondásáig.
  • Amikor tudod, hogy milyen téma mentén szeretnél vizsgálódni, akor azt a kártyapaklit használjuk, ami támogajta az asszociációs folyamatodat.
OH-Kártya kollázs

Milyen témákban lehet alkalmazni az OH-kártyákat?

Onismeret

Önismeret fejlesztése

Onkifejezes

Önkifejezés bátorítása

Szuksegletek-beazonositasa

Szükségletek megfogalmazása

Eroforrasok

Erőforrások beazonosítása

Stressz

Stresszfaktorok csökkentése

Kapcsolatok

Kapcsolatok megmunkálása

Megkuzdesi-strategiak

Megküzdési stratégiák alakítása

Vegtelen-temak

Asszociálás hozott téma kapcsán

Az általam használt kártyacsomagokról

Resilio-kartya

Resilio

A Resilio kártyacsomag segítségével a stressz és a rezíliencia témájában lehet vizsgálódni. A pakli 99 képkártyából és 44 állatkártyából áll.

Tandoo

A Tandoo kártyacsomag a kapcsolatokra specializálódott. A kártyapakli abban nyújt segítséget, hogy ráláthassunk kapcsolataink működési struktúrájára.

A kártyacsomagban 99 képkártya és 44 útjelző kártya segít kiigazodni a kapcsolatok sokszínűségében.

Morená

A Morená kártyacsomag 88 kép és 22 nyomkártyát rejt. A képkártyákat az amazóniai őserdőben élők ihlették. A kártyapakli segíthet a boldogság útjának felfedezésében, utat mutathat belső forrásunkhoz.

Resilio-kartya

Habitat

A kártyacsomagban 88 képkártya található. A Habitat abban segíthet, hogy meglássuk az összefüggéseket a külső és a belső között.

Mythos

A Mythos pakli 55 képkártyát tartalmaz, melyek a mítoszok világát tükrözik. A kártyával való munka fejleszti az imaginációt.

Bővebb információ

Az OH-kártyák hivatalos oldalán tudhatsz meg többet a kártyacsomagokról és a módszerről, melyet ide kattintva érsz el.

Mini csoportok bejegyzés képe

Gyere el, és próbáld ki!

6 csoport, 6 különböző téma, kis anyagi befektetés magas érzelmi haszonnal és előrelépéssel!

Bejegyzések a témában

A hipochondria rejtelmei OH-val

A hipochondria rejtelmei OH-val

Avagy mitől válhat zavarrá ez a pótcselekvés? És mi miatt pakolhatja bele magát valaki az előidézett állapotok kényelmetlenségébe? A napokban egy 20’as éveinek az elején járó fiatallal OH-ztam. Korábban beszélgettünk már és meghatároztuk azokat a témákat, amik...

Elég muníció vagyok Magamnak!

Elég muníció vagyok Magamnak!

Történet egy Nőről, aki meglelte a saját erejét. Ez az egy éve tartó időszak Mindenkinek nehéz! Korlátozva vagyunk, és úgy érzem, meg vagyok fosztva jónéhány lehetőségtől, ami az ismerkedést illeti. Március hónap számomra leginkább a hullámvölgyek mocsaráról szólt....

Hova rejtettem a könnyeim?

Hova rejtettem a könnyeim?

Egyik ismerősömmel egy különleges témát vizsgáltunk meg az OH-kártyák segítségével. Vele több alkalommal kártyáztunk már és nyitott volt arra, hogy ránézzünk a szemkönnyezése okára. Témája kapcsán a véletlen húzás módszerét alkalmaztuk. Tehát nem látta milyen képeket...